Kongelige København

Ta’ med Museer i København og Omegn i fodsporene på de kongelige i København – en rejse gennem mange hundrede års farverig historie helt frem til i dag. På museerne kan du drømme dig tilbage til svundne tiders overdådige fester og brutale magtkampe eller opleve, hvad det indebærer at være kongelig i dag.

Trompeterne trutter i kongens navn
I Hillerød finder du Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, hvor Christian 4. fødtes i 1577 og nogle årtier efter lod ombygge til et storslået renæssanceanlæg, hvis lige ikke fandtes i Danmark på den tid. I den ydre slotsgård står den smukke Neptunfontæne, hvor guderne med trompeter for munden havde til opgave at rette hele verdens opmærksomhed mod gamle Danmark og ikke mindst landets magtfulde konge.

Den pompøse slotskirke er et af museet højdepunkter. Her er alle enevældige konger på nær Christian 7. blevet salvet – et storslået ritual hvor kongen selv påførte sig kronen og derved markerede, at han var indsat af Gud. Efter salvingen fortsatte festen i den rigt udsmykkede Riddersal, hvor der blev ædt og drukket til den lyse morgen.

Konger og dronninger i 500 år
Indtil 1859 fungerede Frederiksborg Slot udelukkende som kongelig residens og som ramme for royale ceremonier, men det skulle en voldsom brand lave om på. Da slottet skulle genopbygges stod bryggeren J. C. Jacobsen først i køen til at give penge til projektet, da han var ivrig for at skabe det ultimative danske nationalhistoriske museum. I 1878 slog museet for første gang dørene op og i dag kan du slentre gennem 500 års velbevaret danmarkshistorie. I de mange værelser er udstillet utallige portrætter af stolte konger og hemmelighedsfulde dronninger, og interiøret skifter alt efter hvilken periode du studerer. Museet huser også en moderne samling med portrætter af fx Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary.  

Efter besøget på slottet kan du vandre en tur ned af de snorlige gange i barokhaven fra 1720’erne. Er du mere til vild natur, kan du slå et smut forbi den romantiske landskabshave, der blev anlagt ved slottet i 1800-tallet.

Gobeliner, lysekroner og tronstole på Slotsholmen
Christiansborg Slot er der mulighed for at komme tæt på det moderne kongehus, der benytter slottet ved en række lejligheder. Christiansborg Slot har dog også en lang og spændende historie bag sig, der er værd at dykke ned i.
Besøg Ruinerne under Christiansborg og lær meget mere om Slotsholmens slotte gennem 800 år. Det nuværende Christiansborg Slot er det tredje i rækken og har stået siden 1928.

I De Kongelige Repræsentationslokaler finder du flere overdådige sale. Riddersalen er den største med plads til 400 prominente gæster og det er her du finder Dronning Margrethes 50-års fødselsdagsgave; Bjørn Nørgaards gobeliner. Derudover kan du studere Dronningens Bibliotek, Taffelsalen og Tronsalen, hvor kongen og dronningens tronstole fra det forrige Christiansborg er placeret. Husk indimellem at kaste et blik op i loftet og nyd de mange overdådige lysekroner.

Christiansborg Slotskirke brændte i 1992, men den nu genskabte kirke er oprindeligt fra 1826. I den smukke nyklassicistiske kirke er prinser og prinsesser i hundrede år blevet døbt, konfirmeret og gift. Når kongen eller dronningen dør, ligger de på ”castrum doloris” i Slotskirken, inden de stedes til hvile i Roskilde Domkirke.

Royale fornøjelser
Ridebaneanlægget er det eneste bevarede fra det første Christiansborg Slot. I De Kongelige Stalde kan du se på ældre kongelige gallakareter og royalt rideudstyr samt, selvfølgelig, hestene. Over staldene finder du Teatermuseet i Hofteatret, der blev indrettet til Christian 7. i 1767. Her nød hoffet teater og opera, og kongen sad med sin ledsager og tronede i kongelogen.

Fest på Kronborg
I Helsingør ligger militærfæstningen og renæssanceslottet Kronborg Slot, som blev opført på befaling af Frederik 2. i slutningen af 1500-tallet og senere genopbygget af hans søn Christian 4.

Kronborgs historie omfatter både ildebrand og svenske kanonkugler, men den smukke Slotskirke fra 1500-tallet har dog overlevet begge dele og vidner om svundne tiders pomp og pragt. I kirken kan du blandt andet se Christian 4.’s overdådige kongestol.

Ingen konger og dronninger har anvendt Kronborg som fast bolig, men i den 62 meter lange dansesal har Frederik 2. og Dronning Sophie holdt storslåede fester, og ved disse lejligheder blev Kongetapeterne ophængt til at pryde væggene. Tapeterne forestiller 100 danske konger gennem tiden, men desværre er det fleste gået tabt. I dag hænger syv af de fyrre tapeter på Kronborg slot.

Prinsens Palais
Er du blevet træt af slotte, så tag et smut på Nationalmuseet, hvor du først og fremmest skal se Prinsens Palais fra 1740’erne. Før Nationalmuseet eksisterede, fungerede bygningen som kongebolig og store dele af det fine rokoko-interiør er bevaret. Blandt de originale palærum er Riddersalen med det smukke stukornamenterede loft, hvor der i sin tid afholdtes royale fester. Kongefamiliens plads var altid under den røde baldakin midt på langvæggen.

Nationalmuseet finder du desuden en udstilling om enevælden i Danmark, kunstfærdigheder i elfenben, kokosnød og horn fra Det Kongelige Kunstkammer samt yderligere otte af de kongetapeter, der er udstillet på Kronborg Slot.

 

Del denne side

Artikel af

Asløg Andersen

Foto af

Maiken Kildegaard
(Foto 1: Kage i Kulturhistorien)

Thomas Rahbek
(Foto 3: Christiansborg Slot)

Thorkild Jensen
(Foto 4: Hamlet ved Shakespear-relief)