Rundetaarn

I hjertet af København ligger Rundetaarn – et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Foruden sin karakteristiske Sneglegang, der leder op til en spektakulær 360-graders udsigt over hele byen, rummer tårnet også udstillinger, koncerter, arrangementer og Europas ældste fungerende Observatorium.

Rundetaarn blev opført i 1642 af Danmarks mest byggeglade konge, Christian IV. Grundstenen blev lagt den 7. juli 1637, og fem år senere stod tårnet færdigt som første del af Trinitatis-komplekset, som var bestemt til at rumme tre ting: Observatoriet på toppen af tårnet, Universitetsbiblioteket på etagen over Trinitatis Kirke og kirken selv nedenunder.

Kong Christian skitserede selv den berømte gyldne rebus på tårnets facade, der kan oversættes: ”Led, Gud, den rette lære og retfærdighed ind i kong Christian IV’s hjerte.”

Den sagnomspundne Sneglegang

En af de mest karakteristiske ting ved Rundetaarn er den smukke Sneglegang, der snor sig 7 ½ gang om tårnets hule kerne – fra indgangen på Købmagergade til de trapper, der fører til tårnets top og udsigtsplatformen, hvor der er frit udsyn over byens tårne og tage. Sneglegangen er den eneste af sin slags på dansk grund, og her mærker man virkelig historiens vingesus.

Dens små nicher er et populært gemmested for børn, og gennem tiden har den været ramme for et væld af spændende historier. Fra den russiske zar, der red på hesteryg hele vejen op til dengang københavnerne søgte ly for bål, brand og bomber bag Rundetaarns robuste mure.

Kom tættere på stjernerne i Observatoriet
På toppen af Rundetaarn ligger det ældste fungerende observatorium i Europa. Christian IV byggede tårnet, så astronomerne fra Københavns Universitet kunne kigge på stjerner højt hævet over byens lys og røg, og i århundreder var det centrum for dansk astronomi.

I vinterhalvåret er Observatoriet bemandet på udvalgte dage, hvor I selv kan kigge stjerner gennem det store teleskop og lade tankerne vandre mod universet.

Kultur året rundt i Bibliotekssalen
Halvvejs oppe i tårnet – et sted mellem brostenene og stjernerne – ligger Bibliotekssalen. Her kan I opleve skiftende udstillinger året rundt, der spænder fra kunst og kunsthåndværk til videnskab og historie. Den smukke, lyse sal danner også ramme om et bredt program af koncerter, talks, rundvisninger og aktiviteter for både børn og voksne samt Rundetaarns butik og café, hvor man kan nyde en kop kaffe og finde bøger, plakater og andre fine genstande til at tage med hjem.

Se Rundetaarns hjemmeside for mere information om aktuelle udstillinger, kulturarrangementer, talks, koncerter og andre aktiviteter: www.rundetaarn.dk

 

Rundetaarn
Købmagergade 52A
København

 33 73 03 73

  Website
 Facebook
  Instagram

Åbningstider

Mandag: 10:00 – 18:00
Tirsdag: 10:00 – 21:00
Onsdag: 10:00 – 21:00
Torsdag: 10:00 – 18:00
Fredag: 10:00 – 18:00
Lørdag: 10:00 – 18:00
Søndag: 10:00 – 18:00

Særlige åbningstider

Sommersæson (april-september):
Åbent alle dage kl. 10-20


Lukket

24.-25. december
1. januar
Bemærk, at der den 31. december lukkes kl. 15


Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser

Voksne: 40 DKK
Børn: (5-15 år) 10 DKK
Børn: under 5 år 0 DKK

Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Wifi
Cafe