Furesø Museer: Mosegaarden, Cornelen og Immigrantmuseet
Furesø Museer er samlende institution for det lokalhistoriske museum Mosegaarden, den historiske købmandsbutik Cornelen og Immigrantmuseet, der fortæller historien om dansk indvandring gennem 500 år.
Furesø Museer dækker over tre lokalhistoriske museer, der med udgangspunkt i den lokale forankring i Furesø og omegn fortæller historier om Danmark.
Mosegaarden – Landsbysamfund, forstad og Farumsag
Historien om Farum og Værløse er historien om landsbysamfund, stationsbyen langs Slangerupbanen, forstadsudvikling og byplanlægning ved København, om den såkaldte Farumsag og om et kommunalt tvangsægteskab i 2007. Museet fortæller også historier om spor efter mennesker igennem årtusinder, om skov og natur og om militærets anlæg på Flyvestation Værløse, der blev oprettet i begyndelsen af 1900-tallet.
Adresse: Stavnsholtvej 3, 3520 Farum
Cornelen – En historisk købmandsgård
Den gamle købmandsbutik Cornelen er bygget op som en typisk gårdbutik på landet i 1930’erne, hvor både butik og hjem var i samme hus. Der er mulighed for en rundvisning i købmandshjemmet, som består af dagligstue, kontor, soveværelse og køkken. Disse rum er søgt henført til de første årtier i 1900-tallet og fører besøgende gæster tilbage i en nostalgisk tidslomme.
I købmandsbutikken kan du købe gammeldags slik og legetøj såsom kandis, bismarcksklumper, hinkesten, påklædningsdukker, træ- og bliklegetøj. Dertil sælges der kaffe, te og kage i Cornelens café.
Adresse: Stavnsholtvej 186, 3520 Farum
Immigrantmuseet – Indvandringens kulturhistorie
I 1870’erne rejste Johanna Svensdotter fra Blekinge i Sverige til Danmark for at prøve lykken som tjenestepige. Hun var en af de over 81.000 svenskere, der immigrerede til Danmark i slutningen af 1800-tallet, sendt af sted for at opnå drømmen: et arbejde og et bedre liv. På Immigrantmuseet står du ansigt til ansigt med Johanna og andre immigranter, der er kommet til Danmark. Fra hollænderne, der i 1500-tallet blev hentet til Amager af Christian 2. for at dyrke grøntsager til hoffet, over tyrkiske gæstearbejdere i 1960’erne og 1970’erne til nutidens flygtninge og indvandrere. Det er historier om jagten på kærligheden eller eventyret, frygten for forfølgelse og håbet om et bedre liv. Samtidig er indvandringens kulturhistorie også historien om Danmark gennem tiden, og om hvordan immigranterne er blevet taget imod.
Adresse: Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse