Det Kgl. Bibliotek – Den Sorte Diamant

Moderne arkitektur, levende kulturscene, aktuelle udstillinger, café og restaurant – Det Kgl. Biblioteks spektakulære udvidelse Den Sorte Diamant er meget mere end et bibliotek!

Et skatkammer af kulturværdier
I Den Sorte Diamant på Christians Brygge i København finder du et skatkammer af kulturelle oplevelser og historie. Biblioteket er ikke kun et sted for bøger og studerende, men rummer rige samlinger af kulturværdier, der afspejler brede europæiske lærdoms- og kulturtraditioner tilbage til oldtid og middelalder. De spænder fra bøger, tidsskrifter og aviser over håndskrifter, noder, kort og billeder til glober, luftfotografier og digitale dokumenter. Det ældste håndskrift er fra 600-tallet, og den yngste bog udkom i går. Diamanten byder desuden den besøgende indenfor til debatter, foredrag og skiftende udstillinger.

En lang historie
Det Kgl. Bibliotek har eksisteret som universitetsbibliotek siden 1482 og som nationalbibliotek og museum siden 1648. I dag rummer biblioteket også Det Nationale Fotomuseum, der åbnede i 1996, og Museet for Dansk Bladtegning, som åbnede i 2000.
Der er mange forskellige bygninger på spil i bibliotekets historie. De ældste kongelige bogsamlinger var opstillet på Københavns Slot, men i 1673 blev flyttet til den nyopførte biblioteks- og kunstkammerbygning på Slotsholmen, der nu rummer Rigsarkivet. Pladsen blev hurtigt for trang, men først i 1906 blev bibliotekets 18 hylde-kilometer bøger flyttet over i Hans J. Holms historicistiske biblioteksbygning i den opfyldte Tøjhushavn, hvor Bibliotekshaven senere blev anlagt. Galejhuset fra 1602, der indgår i Holms bygning, huser i dag Dansk Jødisk Museum. En kontor­bygning mod havnen kom til i 1968, og i 1999 blev Den Sorte Diamant indviet.

Den Sorte Diamant – kunst og arkitektur på stribe
Den Sorte Diamant er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer & Lassen, og er i sig selv et besøg værd. Den 2500 m2 store facade består af sort granit, og i midten af bygningen finder du atriet, der oplyses af dagslyset i hele bygningens højde. I loftet kan du se Per Kirkebys store loftsmaleri, og hver dag kl. 13 i atriet kan du høre et skiftende lydværk som en musikalsk udsmykning af Diamantens højloftede atrium.

Oplev Den Sorte Diamants spektakulære arkitektur, få en kop espresso-kaffe med vand-udsigt i caféen, spis et lækkert måltid i restauranten – eller køb et stykke af Diamanten med hjem i butikken. Skiftende kulturhistoriske udstillinger samt udstillinger fra Det Nationale Fotomuseum. Se Blixens manuskript, H.C. Andersens og Kierkegaards dagbøger og mange andre milepæle i skatteudstilling iscenesat af Marina Abramović.

 

Det Kgl. Bibliotek – Den Sorte Diamant
Søren Kierkegaards Plads 1
1221 Copenhagen Municipality
København K

 +45 33 47 47 47
 kb@kb.dk

  Website
 Facebook

Åbningstider

Mandag: 08:00 – 19:00
Tirsdag: 08:00 – 19:00
Onsdag: 08:00 – 19:00
Torsdag: 08:00 – 19:00
Fredag: 08:00 – 19:00
Lørdag: 09:00 – 19:00
Søndag: – Lukket

Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser


Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Wifi
Restaurant
Have/park
Handicapvenlig
Copenhagen Card
Cafe