Davids Samling museer i københavn og omegn kultur historie islam udstilling

Islamisk kunst med tablet og passion

Davids Samling – på besøg hos den passionerede samler.
Fredag, oktober 30, 2015

Davids Samling – den passionerede samler
Der hænger et lille banner på husmuren, når man kører langs Kgs. Have, op ad Kronprinsessegade. Det gør ikke meget væsen af sig der bag banneret og husmuren, men det er et af de måske mest tjekkede museer i København. Davids Samling er museet, der sprudler i sin fortælleglæde, ambition og stolthed.

Fra Hammershøi til sultanernes kostbarheder
Museet består grundlæggende af erhvervsjuristen og kunstsamleren C.L. Davids (1878-1960) egen private samling af kunst og kunsthåndværk. Men det fornemmes med det samme, at grundlæggerens lidenskab for især islamisk kunst fortsat lever i bedste velgående på Davids Samling. Med den udleverede tablet får du din egen helt private kustode stillet til rådighed. Tabletten kan, mens du går fra genstand til genstand, gøre dig opmærksom på detaljerigdomme i eksempelvis den guldstøbte lågskål, de indiske sultaners Lampas eller det bronzebelagte dørhåndtag.

Samtidig bliver baggrundshistorierne om kunstgenstande også til en fortælling om islamisk kultur og historie. Særligt et plus for dem, hvor tanken om den islamiske keramik måske ikke er det første, der får dem op af stolen. På første og anden sal giver lysekronerne i loftet og Hammershøi-maleriet over skænken følelsen af at være trådt ind i Kong Christians gemakker. Imponerende, men det er udstillingen om islamisk kunst, der især er besøget værd.

På besøg hos den nørdede samler
På Davids Samling fornemmes denne her oprigtige iver efter at formidle samlingen. Det fornemmes ikke kun gennem museets initiativer med interaktive skærme og tablets, men i høj grad også hos museets personale.
"Kan du se de røde streger, der er tegnet henover deres halse?" spurgte en kustode mig og pegede på et islamisk miniaturemaleri. Jeg lænede mig tættere ind, og rigtigt nok, røde streger var tegnet henover alle de afbilledets halse. Det interessante var, forklarede hun, at de røde streger fungerede som en slags ’halshugning’. Rygtet er nemlig, at det ikke var lovligt at afbillede noget, der var levende i den virkelige verden.

At gå rundt på Davids Samling er samtidig som at gå rundt hos en nørdet og meget lidenskabelig samler, der mere end gerne vil vise og fortælle dig alt om sin samling – og så endda på en toplækker og tjekket måde.

Kasper Hornbeck