I uniform

Hører du til dem, der holder af blanke sabler, guldknapper og sildesalat, eller synes du bare mænd er flottere i uniform, så giver Museer i København og Omegn tips til, hvor du kan opleve uniformer galore.
Mandag, oktober 12, 2015

Panserbasse og indsatsstyrker
I den gamle stationsbygning på Fælledvej byder Politimuseet på et potpourri af uniformer. Man kan således følge politiuniformens udvikling fra de allerførste uniformer fra 1793 i et dandy look med gule bukser og rød jakke til den kampberedte politimands indsatsdragt fra 1980'erne. I spændet herimellem kan politiets skiftende opgaver aflæses i uniformens forandringer, hvor man både kan møde politimanden i tung, blå uld, politiet til hest – og til nimbus – og den nydelige, sortklædte ”ande-ven” som vi kender ham fra 1950'ernes Wonderful Copenhagen-plakat.

Med kors og bånd og stjerner på
Politimuseet kan også fremvise gardehusaruniformer fra Slaget på Fælleden i 1872. Vil man se flere af den slags, kan et besøg på Orlogsmuseet varmt anbefales. Her vises uniformer fra en tid, hvor Danmark stadig var en stolt søfartsnation, hvor mænd var mænd, omend de kun var 1,60 høje, og hvor krige udkæmpedes lige uden for Københavns havn. Blandt modeller over søslag og Københavns byudvikling gennem tiden finder man både matroser, konstabler og søofficerer fra Slaget på Reden i 1801.

Spejdermærker og ulveuniformer
I den knap så blodige uniformsgenre har Christianshavn også andre tilbud. På Holmen gemmer Spejdermuseet sig, og her kan man få indblik i spejderbevægelsens kuriøse udmærkelser og uniformer. Blandt andet kan man se en ulveuniform fra 1950'erne i ægte Far til Fire-stil. Museets stolthed er dog Dronning Ingrids uniform. Hun var protektrice for både de blå og de grønne pigespejdere og måtte således få specialsyet en uniform, der tilgodeså både de grønne og de blå.

Af med manchetterne - der tælles penge
Længere inde på Christianshavn på Overgaden neden Vandet ligger Bank- og Sparekassemuseet. Du skal ikke lade dig forskrække af, at man skal ringe på for at blive lukket ind, for inde bag den tunge dør gemmer der sig nogle herlige artefakter fra bankvæsnets historie. C.F. Tietgens imponerende skrivebord dominerer et af rummene og i et andet står en gammel disk fra omkring år 1900, da der stadig var noget der hed Privatbanken. Disken er fuldt udrustet med kasseapparat, stempler og ikke mindst hovedkasserens løse manchetter, som han kun tog på, når der var kunder i biksen. Manchetterne skulle jo ikke blive smudsede, når han talte penge.

Del denne side

Artikel af

Gertrude Kiel