FARVEFEBER – Kom hele paletten rundt

Kulør på tilværelsen? Der er fuld plade på paletten hos flere af de danske kunstmuseer i denne sæson – og derfor har Museer i København og Omegn dedikeret ugens guide til det blå, det røde, det gule, det grønne….farverne!
Mandag, september 26, 2016

Dødningehoved
Maleren, Marie Søndergaard Lolk, beriger denne sæson, Thorvaldsens Museum med sine anderledes abstrakte værker. Udgangspunktet for hendes kunst har denne gang været farven i de tre rum, hendes malerier skulle indgå i. De tre rum er alle malet i den brunviolette farve dodenkop, som generelt optræder som en dominerende og toneangivende farve rundtom på museet. Den er dyster, men giver det perfekte modspil til Thorvaldsens lyse marmorskulpturer. Lolk har ladet sig inspirere af denne teknik, og arbejder med lys/mørke spektret ligesom resten af museet.
Udstillingen kan opleves frem til 13. november 2016.

I bølgen blå. Willumsen og de badende børn
J.F. Willumsens Museet kan du for første gang siden 1912 opleve Willumsens hovedværk ’Sol og ungdom’ (1910) hænge siden om side med skitsen, ’Badende børn på Skagen Strand’ (1909). På den måde får publikum nu mulighed for at sammenligne de to næsten identiske motiver, der begge lader sig styre af lyset. Dog er malemåden og farveholdningen forskellige, så farver og former fremstår mere kraftfuldt i ’Sol og ungdom’ end den mere naturalistiske ’Badende børn på Skagen strand’. Næsten politisk benytter han her korte, tætte penselstrøg for at understrege motivets dynamik.
Udstillingen kan opleves frem til januar 2017.

Smæk på farverne
Hansina Iversens motiver er abstraktion i sin yderste konsekvens. På Nordatlantens Brygge viser hendes malerier sig som en opløsning af de sædvanlige, faste og geometriske former. Frem for stivende motiver byder Iversens brug af brede og bølgende penselstrøg på en form for fysiske farve-flow. Alle værkerne er uden titel og egentlig indhold, men er i stedet spækket med et kulørt bombardement af sanseskabende elementer. Her opstår et uforklarligt samspil mellem flere sanser. Som titlen også antyder, kan udstillingens malerier opleves som en strøm af Iversens egne tanker - der her får lov til at tage ’form’ og farve. Hansina Iversen er født 1966, uddannet ved Islands Kunstakademi og Kunstakademiet i Helsinki. Bosat i Tórshavn.
Udstillingen kan opleves frem til 16. oktober 2016.

Monet. Ud af impressionismen
Denne sæson har Ordrupgaard trukket et vaskeægte farve-orgie frem fra gemmeren, når udstillingen ’Monet. Ud af impressionismen’, sætter fokus på maleren Claude Monet - en af kunsthistoriens allerstørste skikkelser. Det er fortællingen om hvordan Monet med sin tiltagende abstrakte kunst fornyede maleriet og foretog et kvantespring mod et mere modernistisk udtryk. Som pioner indenfor den impressionistiske stilretning eksperimenterede han med at lægge klare, ublandede farver direkte på lærredet side om side med farver, der var blandet på palletten først. På den måde kunne han blandt andet skabe stærke lyseffekter i billedet. Kom forbi og oplev hvordan Monets mesterlige skildringer af broer, katedraler, åkander og høstakke stadig tryllebinder den dag i dag.
Udstillingen kan opleves frem til 4. december 2016.

Maja Kronhøj Philip