Diesel House Museer i københavn og omegn kultur historie motor industri ørsted udstilling oplevelser for børn udflugt weekend hverdag

Dieseldrøn for drengene

DM-884WS-150 er alt for vild, utæmmelig, voldsom på en fed måde. Et 80 år gammelt, kæmpe dyr, der vejer det samme som 280 elefanter.
Onsdag, november 18, 2015

anni

“Wow! Det er den sindssygeste fjeder, jeg har set”. Mens vi venter på, at dieselmotor DM884WS-150 skal sættes i gang, fascinerer en enorm fjeder fyrene ved siden af mig. Jeg har aldrig forstået, at man kan bruge timer på at studere et stykke jern som fjederen eller dieselmotoren foran os. Men jeg ved godt, at man kan: Det var urimeligt svært at få min kæreste med hjem fra Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og Science Museum i London. 

bygning

mand

DieselHouse venter drengene og deres fædre nu på, at Per får fyret op under den 4.000 tons tunge dieselmotor. “Diesel binder Danmark sammen”, står der på en planche. Rummet fyldes da også godt ud af diesellugt. Der er noget bedstefar over den.

Efter at vi har hørt om cylindere, forbrændinger og krumtaphuse, hiver Per i fløjten. Alle gibber. Den store maskine pruster, så giver den los. Alting dirrer, og rummet fyldes af et drøn. Jeg tager mig selv i at stå med et kæmpe grin. Det her forstår jeg godt.

stiger

DM-884WS-150 er alt for vild, utæmmelig, voldsom på en fed måde.Et 80 år gammelt, kæmpe dyr, der vejer det samme som 280 elefanter. Per iler op og ned ad stiger i sin grå kedeldragt. Han elsker sin maskine. De 1.800 kubikmeter luft, som hvert minut afkøler den, spredes i rummet, der pludseligt er hundekoldt. Og så med et bliver alt stille igen. Lidt røg er sluppet ud af pakningerne, så vi fornemmer stadig den levende maskine. Alle bliver stående. Tavse.

dreng

10 minutters action er ovre. Næste gang, jeg gerne vil have en søndag for mig selv, fortæller jeg min kæreste om den sindssyge fjeder og DM884WS-150 – så skal jeg nok få ham ud af huset.

Hvor: DieselHouse i København SV

Hvad: Dieselmotoren DM884WS-150 tændes

Medbring: Ørepropper til den sarte

Del denne side

Artikel af

Anni Mogensen