”Hun var aldrig alene”, Kathrine Ærtebjerg, 2004. Statens Museum for Kunst - udstilling - eventyr - H.C. Andersen - København - SMK - kunst - Danmark - dyr

Byens Eventyr

Københavns ry som romantisk eventyrby er ikke til at komme uden om. Og det er ikke kun H.C. Andersen, der har ladet tinsoldater, prinsesser og hunde med øjne så store som tekopper løbe frit omkring i gaderne. Også nye skud på stammen kaster tryllestøv over byen. Eventyrene er derude endnu, lige midt i byen, både over og under vandet…

Prinsessen på ærtebjerget
Bambi, bævere og bonede gulve plejer ikke at være en god kombination, men det er ikke desto mindre hvad Kathrine Ærtebjerg har formået at blande. I kronprinseparrets hjem i Frederik 8.s Palæ har Ærtebjerg udsmykket anretterkøkkenet – blandt andet med små hints til malerens vegetariske standpunkt. På Statens Museum for Kunst kan du fortabe dig i Ærtebjergs fantasy-verden, hvor græs vokser op ad dynen, og mennesker bliver til dyr.

Grim, udenfor og anderledes?
Når H.C. Andersen er allerbedst, har hans hovedpersoner det oftest allerværst. Og det er de dage, hvor man føler sig grim, udenfor og anderledes, at man har brug for er skulderklap. Andersen selv læste ofte højt af sine eventyr i stuerne hos den celebre Kamma Rahbek i Bakkehusmuseet – og den usikre mand glemte aldrig, at kønne Kamma var den første, der kaldte ham ”Digter”.

Prinsessens Ært i Kunstkammeret
”Og Ærten kom på Kunstkammeret, hvor den endnu er at se, dersom Ingen har taget den!” Sådan slutter eventyret om ”Prinsessen på Ærten”. Andersen skrev eventyret i 1835 – 10 år efter, at det virkelige Kongens Kunstkammer var blevet opløst. Det Kongelige Kunstkammer er alle danske museers moder, og genstande fra kongens private samling dannede grundlag for museer som Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Frederiksborg Slot.

Omrejste havfruer
Danmarks største turistattraktion ”Den Lille Havfrue” har en søster. For enden af Dahlerups Pakhus, hvor Den Kongelige Afstøbningssamling har til huse, sidder en genmodificeret udgave af den eventyrlige skabning, skabt af Bjørn Nørgaard. Hun er en del af skulpturen ”Det genmodificerede Paradis”, som besøgte Hannover til verdensudstillingen EXPO i 2000.

 

Del denne side

Artikel af

Signe T. Lundgren