Heerup Museum
Henry Heerup (1907-1993) er en absolut ener i dansk kunst. På Heerup Museum præsenteres kunstnerens malerier, skulpturer, tegninger og grafik fra en periode på mere end 70 produktive år.
Henry Heerup – en dansk kunstner isærklasse!
I kraft af sit helt eget formsprog, sine kunstneriske kvaliteter, sin fortælleglæde og skabertrang, blev Heerup hurtigt en del af det danske kunstmiljø og kendt og elsket af et bredt udsnit af den danske befolkning. Heerup markerede sig i kraft af sin særlige evne til at beherske mange udtryksformer og er i særdeleshed kendt for sin evne til at behandle livets store eksistentielle temaer på en enkel og nærværende måde.
Kunstnerens liv og virke
Heerup Museum rummer en unik samling af Heerups malerier, grafik, tegninger og skulpturer. En del personlige effekter fra Heerups arbejdsværelse hører også til samlingen, og personlige ejendele som billeder, breve og båndoptagelser indgår derfor i museets fortælling om kunstnerens liv og virke. Gennem særudstillinger og skiftende ophængninger af museets egen samling vises mange forskellige facetter af Heerups kunst – og hans liv som kunstner. Kærligheden, familien og haven i Vanløse var de store inspirationskilder for Henry Heerup.
Heerup, kunstakademiet og CoBrA
Henry Heerup voksede op på Nørrebro i København. Han uddannede sig på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1927 til 1932. Internationalt markerede Heerup sig først og fremmest som medlem af CoBrA fra 1949 men også med udstillinger i Venedig, Paris, New York, Amsterdam og i de skandinaviske lande.
Heerup og Rødovre
Det er ikke tilfældigt, at Heerup Museum ligger i Rødovre. Heerup skabte størstedelen af sin kunst i Rødovre, hvor han fra 1946 havde sit atelier. Derfor var det naturligt, at hans enke, Marion Heerup, skænkede kunstnerens egen samling til denne by. Museet er bygget i tilslutning til Rødovregaard, der er byens sidste store gård fra den gamle stationsby. Arkitekten Bernd Kjelland har stået for udformningen af museet, der ligger smukt ned mod Damhusengen. Arkitekten har arbejdet særligt med lysets indfald på museet: Det kolde lys mod nord og de varme stråler fra syd blandes i et særligt skær, der falder ind i museets sale.