Arbejdermuseet
Den danske arbejder er i centrum, når Arbejdermuseet inviterer dig indenfor til en række levende udstillinger, hvor stegeos, petroleum og kul næsten river dig i næsen. Få fortællingen om de københavnske arbejdere, deres liv, kultur og arbejdsvilkår gennem de sidste 150 år.
En arbejderfamilie gennem tre generationer
Arbejdermuseets udstillinger giver et indblik i familie- og arbejdslivet, det sociale liv og fritidslivet hos den danske arbejderklasse. I udstillingen Vi er arbejderne oplever man den barske verden omkring år 1900. Du besøger tjenestepigens fugtige kammer og familiens usle hummer af en taglejlighed. Du møder arbejdere, der hver dag må kæmpe for at få brød på bordet. Det er historien om, hvordan mennesker, der hver for sig havde meget lidt, blev til den stærkeste kraft i udviklingen af det danske velfærdssamfund. Der er også mulighed for at opleve 150 års industriarbejde med et besøg i udstillingen Industriarbejdet. Her kan du fornemme de gamle fabriksrum, og komme tæt på Carlsbergs baggårdsaftappere fra 1800-tallet eller B&Ws nittesjak fra 1950’erne.
Oldemors hverdag
Arbejdermuseet byder med sine mange facetter af dansk arbejds- og familieliv på oplevelser for både børn og voksne, og er samtidig oplagt til undervisning. I Børnenes Arbejdermuseum prøver børnene livet som arbejderbørn i 1930’erne. De kan tage job på bryggeriet, som cykelbud eller på fagforeningskontoret. Og i den gamle købmandsbutik er der fri leg med varer, vægt og byttepenge – man må lege med det hele i Børnenes Arbejdermuseum.Her er mulighed for at se, hvordan oldemors hverdag så ud, og tage på en nostalgisk tur tilbage til en tid med levende ild i komfuret – før køleskabet og blenderen blev opfundet.
Arbejdernes første forsamlingshus
Selve museumsbygningen i Rømersgade var, da den blev bygget i 1879, Arbejdernes Forsamlingsbygning – det første hus, arbejderbevægelsen selv byggede og betalte. Her havde den danske arbejderklasse et socialt og politisk mødested, hvor der kunne festes og holdes møder. Bygningen er nu fredet og rummer også den smukke, gamle festsal, der siden 1879 har lagt vægge og gulve til et hav af arrangementer – lige fra de politiske møder til juletræsfester og teaterforestillinger. Fx har Lenin og Rosa Luxemborg talt i festsalen, der stadig danner rammen om politiske og kulturelle arrangementer.
Café & Øl-Halle 1892
Der er rig mulighed for at smage på historien i museets Café & Øl-Halle 1892; Københavns eneste fredede kælderrestaurant, som gennem restaurering er ført tilbage til året 1892. Her serveres gammeldags mad, øl og snaps, der smager ligesom dengang. Et besøg på museet kan derfor med rette sluttes af med lidt til ganen.