Teatermuseet i Hofteateret

Museets gæster har i dag adgang til selve Hofteatret, i hvis gange og foyer ses et udvalg af tegninger, malerier, kostumer, scenografiske modeller, programmer, plakater samt genstande, der tilsammen fortæller om dansk teaters udvikling siden Holbergs tid i begyndelsen af 1700-tallet.

Hofteatret er lukket pt. pga. restaurering. Hofteatrets historiske interiører skal restaureres, de forældede installationer og faciliteter skal fornys, et helt nyt ankomstområde skal etableres i den gamle publikumstrappe og museets udstillings- og formidlingsaktiviteter styrkes markant. Følg med på museets hjemmeside.
Christian 7.s hofteater 

På Christiansborg Slot, der i 1700-tallet var residens for kongen, indviedes i januar 1767 et hofteater til Christian 7. Meget lig andre europæiske hofteatre blev det københavnske et nyklassisistisk rum i perlegråt og guld, hvor balkonen blev båret af 22 søjler. På gulvet var der loger, og ved maskerader kunne tilskuerrummets gulv hejses op i niveau med scenegulvet.
Maskerader i hofteatret

Hofteatret var sammen med Det Kongelige Teater centrum for hoffets underholdning i en stor del af 1700-tallet. Her foregik blandt andet syngespil, skuespil og maskerader, og på en tur til Hofteatret, som i dag huser Teatermuseet, kan du opleve Christian 7.s kongeloge, hvor kongen, dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge Struensee havde udsigt til de mange optrædener.

Teatermuseet

Hofteatret levede herefter et stilfærdigt liv som anneksscene for Det Kongelige Teater og husede blandt andet balletskolen. Teatermuseet blev grundlagt i 1912 af en privat kreds af teaterinteresserede og rykkede i 1922 ind i det gamle Hofteater. Siden da har stedet været åbent for publikum. Samlingen er igennem årene blevet væsentligt forøget, og museet indsamler og registrerer fortsat alt, hvad der kan dokumentere det professionelle teater i Danmark. Museets arkiver og bibliotek rummer store samlinger, der er under fortsat opbygning, og som er tilgængelige for studerende og forskere.

Struensee og Caroline Mathilde

I 1772 dannede Hofteatret ramme om højdepunktet for en af de mest dramatiske og største skandaler i danmarkshistorien. Struensee, der var den egentlige magthaver i Danmark i årene 1770-1772 og dronningens elsker, tilbragte sin sidste aften som en fri mand på Hofteatret. Uvis om sin skæbne deltog han i et af tidens famøse maskeballer, hvor han og Caroline Mathilde fik deres sidste dans sammen. Tidligt om morgenen 17. januar 1772 blev både Struensee og Caroline Mathilde arresteret. Struensee blev siden henrettet, anklaget for landsforræderi.

 

Teatermuseet i Hofteateret
Christiansborg Ridebane 18
København

 +45 33 11 51 76
 info@teatermuseet.dk

  Website
 Facebook
  Instagram

Åbningstider

Mandag: – Lukket
Tirsdag: 12:00 – 16:00
Onsdag: 12:00 – 16:00
Torsdag: 12:00 – 16:00
Fredag: 12:00 – 16:00
Lørdag: 12:00 – 16:00
Søndag: 12:00 – 16:00

Særlige åbningstider

Hofteatret er lukket pt. pga. restaurering. Hofteatrets historiske interiører skal restaureres, de forældede installationer og faciliteter skal fornys, et helt nyt ankomstområde skal etableres i den gamle publikumstrappe og museets udstillings- og formidlingsaktiviteter styrkes markant.


Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser

Voksne: 40 DKK
Børn: (Under 18): Gratis
Studerende: 30 DKK
Pensionister: 30 DKK
Grupper: Min. 10 pers.: 30 DKK pr. pers.

Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Cafe