Mosede Fort, Danmark 1914-18

Rejs 100 år tilbage i tiden og hør, mærk og se hvordan den danske neutralitet under 1. Verdenskrig skaber den danske velfærdsstat, inddrager den danske handelsflåde og fører til, at fattige og kvinder får stemmeret. Under græsvoldene bag den tunge jernport og de tykke betonmure venter overraskende historier i den topmoderne og stemningsfulde udstilling. Du bliver suget ind i en tid, hvor Danmark var på kanten af krig.

Det lykkes regeringen og rigsdagen at holde Danmark ude af krigen. De erfarer dog hurtigt, at neutralitet kræver en aktiv forsvars-, handels-, og velfærdspolitik. Det er ikke nok blot at erklære landet for neutralt. Den sparsomme mad bliver tilgængelig for hele befolkningen gennem regeringens omfattende velfærdsprogram, der skal sikre social balance og politisk stabilitet. Herud af vokser principperne for den danske velfærdsstat.

– Din oldemor må tælle rationeringsmærker, imens gullaschbaronerne lader champagnen flyde

– Din oldefar må trække i trøjen, imens zeppelinere, søminer og fremmede ubåde sværmer om de danske kyster.

– Christian X og de danske politikere må trække i trådene, imens grænserne lukker og 100.000 krigsfanger kommer til Danmark.

En moderne udstilling i en historisk bygning
Mosede Fort genåbnede i august 2014 med udstillingen På kanten af krig – Neutralitet mellem krig og velfærd. Kasematten på Mosede Fort er nu et topmoderne museum. Du kan blandt andet gå op opdagelse i skuffer og skabe, sætte gang i de interaktive installationer, smide dig i soldaternes hængekøjer, smide dig i soldaternes hængekøjer, løfte telefonrørene og høre soldaterne fortælle om livet og hverdagen på fortet eller du kan leje en iPad og gå på opdagelse i udstillingen i børnehøjde. I udstillingens mange rum kan du vælge at lytte til de engelske, tyske eller danske stemmer, og du kan læse alle tekster på hvert af de tre sprog. Hver dag er der mulighed for at gå med på en halv times introduktion til udstillingen sammen med museets formidler. Se tidspunkter på museets hjemmeside. Introduktionen er gratis, når entrébilletten er betalt.

Området
Mosede Fort ligger i et stort, rekreativt område helt ned til Karlslunde strand. På fortets volde og på stranden kan du selv gå på opdagelse i de gamle betonhuler. Det var her, soldaterne holdt vagt for at varsle, hvis fjenden skulle dukke op. Der er flere caféer og restauranter i området og en stor gratis parkeringsplads lige ved museet. Der er 5 minutters gang til Karlslunde S-station og 5 minutters kørsel i bil til Køge Bugt Motorvejen.

 

Mosede Fort, Danmark 1914-18
Mosede Strandvej 87a
2670 Greve

 +45 30 42 14 60
 Mosedefort@greve.dk

  Website
 Facebook
  Instagram

Åbningstider

Mandag: – Lukket
Tirsdag: 11:00 – 15:00
Onsdag: 11:00 – 15:00
Torsdag: 11:00 – 15:00
Fredag: 11:00 – 15:00
Lørdag: 11:00 – 16:00
Søndag: 11:00 – 16:00

Lukket

Museet har lukket mellem jul og nytår (24. december – 2. januar).


Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser

Voksne: 90 DKK
Børn: Under 18 år: 0 DKK
Studerende: 45 DKK
Grupper: Ved 5 pers.: 75 DKK

Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Skoletjeneste
Omvisninger
Have/park
Børnevenlig