Helsingør Bymuseum

Den gamle købstad Helsingør ligger smukt på den yderste spids af Nordsjælland. På Helsingør Bymuseum kan du opleve byens lange historie gennem udstillinger, byvandringer, byen som industriby, lokale arkæologiske fund, byens arkitektur og selve det historiske hus, der danner ramme om museets udstillinger og aktiviteter.

Husets historie
Selve bygningen, hvor museet har til huse, rummer en lang og omskiftelig historie. Det gamle købstadshus blev opført i 1520 af karmelitermunke som sygehus for søfolk. Huset blev siden forvandlet til en adelig renæssancegård og fungerede senere som latinskole for siden at blive indrettet som fattighus. Fra år 1900 indrettedes der et bibliotek, indtil bymuseet rykkede ind i huset i 1973. Førstesalen rummer stadig den enestående renæssancesal, som den adelige Herluf Trolle og hans familie i 1500-tallet brugte som dansesal.

Helsingør anno 1801
I museets udstilling finder du en stor model af Helsingør, som byen så ud i 1801. Med høretelefoner bliver du guidet rundt i de smalle gader og hører om byens historie, mens du kan gå på opdagelse i den detaljerigdom, som modellen er udstyret med. Du kan i udstillingen også se genstande fra 800 års byggeri i Helsingør. Du kan blandt andet opleve det fornemme 1600-tals bemalede loft med en hel zoologisk have, der oprindelig har hængt i en af byens rige købmandsgårde. Gå bagefter en tur i Helsingørs gamle bydel, der med sin arkitektur og byplan fortæller byens historie. Museet arrangerer også byvandringer i den gamle by.

Arkæologi, besættelsestid og kirurgi
Desuden er der i udstillingen dele af det nu nedlagte Svaneapotek og af Øresund og Helsingørs Sygehospital. Byens arkæologi har fået sit eget rum, hvor der løbende bliver udstillet genstande fundet i igangværende udgravninger, ligesom genstande fra besættelsen har sin egen afdeling.

For børn – Kister med historiske skatte
Året rundt kan børnefamilier og skoleklasser prøve museets skattejagt i udstillingerne, hvor børn i skattekister selv kan finde og selv undersøge genstande, der relaterer sig til udstillingen.

Værftsmuseet
I Helsingørs gamle skibsværft, det nuværende Kulturværftet, kan du i dag komme tæt på det industrielle Helsingør. Det storladne værftsbygning står som en markant manifestation af den moderne industri, der med en særegen arbejdskultur, kraner og rygende skorstene fra 1882-1983 økonomisk og socialt men også kulturelt prægede byens liv. Bag det lille museum står en gruppe gamle værftsarbejdere, og på museet kan du blive klogere på skibsbyggeri og livet på værftet med smedene, skibstømrerne og alle de andre, der befolkede værftet gennem 100 år.

Helsingør Bymuseum
Sct Anna Gade 36
3000 Helsingør

 49 28 18 00
 museerne@helsingor.dk

  Website
 Facebook
  Instagram

Åbningstider

Mandag: – Lukket
Tirsdag: 12:00 – 16:00
Onsdag: 12:00 – 16:00
Torsdag: 12:00 – 16:00
Fredag: 12:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00
Søndag: 12:00 – 16:00

Særlige åbningstider

Lørdag på Flynderupgård: 12:00-16:00


Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser

Voksne: 45 DKK
Børn: Under 18 år: 0 DKK
Grupper: Over 15 pers. 35 DKK

Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Cafe
Børnevenlig