Flynderupgård Museet og Frilandskulturcentret

En statelig lystgård og en smuk prydhave. Flynderupgård præsenterer sig flot, men du bydes til meget mere end en æstetisk oplevelse, når du træder indenfor på gården. Her får du historien om det danske landbrug i 1930'erne.

En levende historie
Det er fortællingen om landmandslivet i forrige århundrede, om dyrene i landbruget og fiskeriet i Øresund. Det er en levende historie, du træder ind i, for på Flynderupgård drives landbruget fortsat, som da oldefar var barn med kartoffeldyrkning, danske malkekøer og hjemmepresset æblemost. Gårdens prydhave inviterer til kunsthistoriske og stemningsfyldte oplevelser med prydplanter og skulpturer, og i museets spisehus serveres mad, som den blev tilberedt i 1930’erne.

Bacongrise og roelygter
Det historiske landbrug tager udgangspunkt i livet på landet i 1930’erne. De gamle stalde, hejseladen, høstmaskinerne og landbrugsredskaberne er ikke kun udstilling. Her drives et landbrug, som forsøger at tilnærme sig tiden for næsten 100 år siden, og ud over maskiner og redskaber findes der jyske heste, røde danske malkekøer, bacongrise, får, høns og ænder. I blandt andet efterårsferien – den såkaldte kartoffelferie – kan børn og deres voksne deltage i arbejdet på landet. Der skal tages kartofler op, tærskes korn, males mel, presses æblemost og snittes lygter af roer, der bliver dyrket på gården. Herudover dyrkes der kartofler, rug, hvede, byg og havre.

Blandt bønder og fiskere
Flynderupgård er allerede nævnt i Esrum Klosters bøger fra 1200-tallet, men den nuværende lystgård blev bygget i begyndelsen af 1830’erne. Den har i tidens løb undergået en del forandringer men ser i dag stort set ud som i 1920. I hovedbygningen kan du se en gammel bondestue, træde ind i en købmandsbutik og en skolestue, og du kan finde kukkasser med landbrug i miniature. Udover dette er der skiftende særudstillinger, ofte med udgangspunkt i det lokalhistoriske. I en sidelænge kan du gå på opdagelse blandt fiskejoller, fiskeredskaber, garn og beklædningsgenstande. Her kan du også besøge en ægte fiskerstue og se en lille udstilling om tunfiskeri.

En romantisk havevandring
Bag hovedbygningen ligger prydhaven med plæner, buksbom, lavendler og rosenbede. Midt gennem haven går en sti ned til et romantisk anlæg med en kunstigt anlagt sø og bro over til en lille ø. Haven byder også på en samling af stenskulpturer udført af billedhuggeren Karl Otto Johansen, der i sin tid var medlem af den danske kunstnersammenslutning Corner.

Spis som i gamle dage
Alt, der bliver dyrket, og alt, der bliver slagtet, bliver anvendt på gården eller i det historiske spisehus Folkestuen. Det gælder også frugt og bær samt grøntsager og blomster fra køkkenhaven. I Folkestuen bliver der serveret mad fra 1930’ernes landkøkken: sulevælling, ærtegrød med flæsk, bollemælk, forloren hare, skipperlabskovs og meget andet. Der er en ny varm ret hver uge, og det er altid muligt at få en skål varm grød.

Flynderupgård Museet og Frilandskulturcentret
Agnetevej 9a
3060 Espergærde

 +45 49 28 19 00
 flynderupgaard@helsingor.dk

  Website

Åbningstider


Åbningstider er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Priser


Priser er vejledende. Se evt. museets hjemmeside.

Faciliteter mv.

Omvisninger
Have/park
Handicapvenlig
Cafe