Zoo Zoologisk Have dyr museer i københavn og omegn

Vild med dyr

Nogle dyr er små, bløde og nuttede andre er store og majestætiske. Tag med på tur i dyrenes verden og mød alt fra landbrugsdyr til de mere eksotiske slags. Gå over marker og enge, gennem tæt jungle eller mød dyrene midt i storbyen og dem under vand.

Kareter og hvide heste
Hovene slår mod jorden og lyder som kastagnetter på overarbejde, når hestene transporterer Dronning Margrethe og det royale slæng rundt i guldkareten hvert nytår. Når de imponerende, hvide heste ikke fragter hoffet rundt, står de opstaldet på Christiansborg Slot i De Kongelige Stalde. Staldene blev opført i 1745, og i dag står der cirka 20 heste mellem marmorsøjlerne i staldene. Hver dag bliver hestene trænet på Christiansborgs ridebane og i byens gader. Træd ind i den royale stemning og oplev de eventyrlige heste og kongelige kareter på tæt hold.

Heste, grise, køer og får, har jeg på min bondegård
Flynderupgård Museet og Frilandskulturcentret kan du møde køer, grise, får, høns og ænder. Og her er der også heste, men der er langt fra gallakjoler og guldkareter. Landbrugsdyr er nemlig ikke til pynt. De er arbejdsdyr og aftensmad og alt, der bliver dyrket, og alt, der bliver slagtet, bliver anvendt på gården eller i det historiske spisehus Folkestuen. Flynderupgård fortæller om landmandslivet i det forrige århundrede, om dyrene i landbruget og fiskeriet i Øresund. Det er en levende historie, du træder ind i, for på Flynderupgård drives landbruget fortsat, som da oldefar var barn. (Staldene kan ikke besøges i weekenden.)

Mølleren, herremanden og bonden på gården
Frilandsmuseet kan du rejse tilbage i tiden og besøge huse, gårde og møller fra 1650 til 1940. Mød bonden, mølleren og herregårdsfruen, og se hvordan de sov, spiste og arbejdede dengang. Blandt de stråtækte huse strækker grønne marker og enge sig, og her bor en lang række dyr af gamle racer. De er med til at holde museets landskaber, når de græsser på foldene. I 1700-tallet begyndte man at avle systematisk på dyr, så de blev tilpasset forskellige klima og bøndernes behov. Mød blandt andet rappende ænder, brægende geder og får, grise der øffer, og haner der galer – præcis som de altid har gjort. Du kan nyde foråret på Frilandsmuseet, som holder åbent i påsken den 17.-21. april og igen fra 1. maj.

Eksotiske dyr
Fra grønne marker og enge til savanne og jungle. Fra bondegårdsdyr til de mere eksotiske slags. I Zoologisk Have kan du rejse hele verden og hele dyreriget rundt og gå på opdagelse efter alt fra bittesmå fugle og krybdyr til savannens kæmpemæssige elefanter og giraffer. Der er nu engang noget fascinerende ved zebraens striber, leopardens pletter og isbjørnens kæmpemæssige poter. Netop isbjørnene holder til i den nye Arktiske Ring. Mens publikum stimler sammen i tunnelen under vandet, boltrer de hvide kæmper sig lige oven over. Du kan også se løverne kaste sig over store kødklumper, når det er fodringstid, og se hvordan elefanten bruger sin snabel på snedigste vis.

Rør ved dyrene
Under vandet lever de mest finurlige og mærkværdige dyr. Nogen har massevis af arme og andre skifter farve. På Øresundsakvariet kan du dykke ned under havoverfladen og se hvilke fisk og andre dyr, der bor i Øresund. I akvariets to store røre-bassiner kan du komme helt tæt på og mærke fiskens glatte skæl og en sømrokkes næse. Stik også hænderne ned til krabber, søanemoner og søpindsvin, og hvis du tør, kan du række hånden ned i vandet og være heldig at ae en haj på ryggen, når den svømmer forbi.

Del denne side

Artikel af

Anne-Sofie Stampe, redaktør Museer i København og Omegn