Museer i København og Omegn - Arbejdermuseet - Finn Juhl - Designmuseum Danmark - udstilling - 1950'erne - retro - museum

Tilbage til 1950'erne

Både de stilfulde arkitektoniske rene linjer og arbejderhjemmets Madam Blå hjemsøger os i dag med nostalgiske retroindslag. Tag med Museer i København og Omegn på tidsrejse, når vi inviterer dig med indenfor i 1950'ernes hjem.

Alle har ret til et fedt køkken! Sådan lød et reklameslogan for et par år siden. For bare 60 år siden var et "fedt køkken" et ideal, de færreste kunne være med på. Vores moderne velfærdsstat blev grundlagt i et årti, hvor nøjsomhed og små kår var normen snarere end undtagelsen. Men det var også en tid spækket med innovation og kreativitet. 

Dansk designs guldalder
Designmuseum Danmark står den største samling af danske møbelklassikere fra efterkrigstiden. Designmuseum Danmark har til huse i det tidligere Kongelige Frederiks Hospital. I det gamle rokoko-hospitals lange gange står velkendte stole og andre designobjekter af blandt andre Finn Juhl, Børge Mogensen, Poul Henningsen og Arne Jacobsen og vidner om 1950'ernes store betydning for dansk møbelkunst. Museet er det helt rette sted at dykke ned i designhistorien. Det var nemlig her de betydningsfulde Snedkerlaugsudstillinger fandt sted fra 1927-1966, hvor flere af klassikerne blev lanceret for første gang. Formålet med udstillingerne var blandt andet at skabe møblementer til den toværelsede lejlighed. Over møbelmestrenes formspændte stole hænger desuden originale plakater fra 50'erne og reklamerer for boligmesser med slogans som "Mit eget hus" og vidner om optimismen og det tiltagende økonomiske opsving.

Arbejderens hverdag
Det varede dog længe, inden Myren og PH-lampen blev noget man kunne finde i almindelige hjem. Et besøg på Arbejdermuseet giver et indblik i 1950'er-hjemmet som det så ud for de flestes vedkommende. I Fagbevægelsens gamle lokaler er der indrettet en lille toværelseslejlighed, som emmer af nostalgi. Besøgende født før 1950 udbryder jævnligt "Sådan én havde vi også!", når de træder ind i de små stuer. Teakmøbler, klare farver, spraglede gardiner, rejsegrammofon, curlers, grukeddel og køjeseng. Men under nostalgien gemmer alvoren sig, for den manglende mimimalisme dækker ikke kun over "dårlig smag", men beretter også om små kår. Sammenligner man det blåmalede københavnerkøkken med moderne samtalekøkkener, kan man nærmest se udviklingen som en revolution. Over det lille komfur hænger gasmåleren, der skulle fodres med småpenge, for at man overhovedet kunne lave mad, ligesom køl og frys ikke var nogen selvfølge. I køkkenet på Arbejdermuseet har familien dog haft råd til et isskab, så man slap for at have pålægget liggende i vindueskarmen for at udsætte fordærvelsen.

Redskaber der ændrede verden
Hjemmets tekniske praktikaliteter er en hel historie for sig, og den bliver fortalt på Danmarks Tekniske Museum. I anledning af museets 100 års fødselsdag har en helt ny udstilling indtaget de gamle jernstøberihaller. Her har du mulighed for at se 1950'ernes hjemmeteknologi i lyset af 100 års teknikhistorie på udstillingen "Hjem, kære hjem". Den elektriske husholdning tog for alvor fart i kølvandet på anden verdenskrigs teknologiske frembringelser og den tiltagende forbrugerisme. Elkomfuret, vaskemaskinen og ikke mindst mastermixeren var blot nogle af de ting, der ændrede danskernes hverdag. Familien samledes foran tv'et, Nilfisk erklærede krig mod støvet og rejsegrammofonen og transisteren lukkede rock og rul ind i de små stuer.

Forbudt at være homoseksuel
Indenfor hjemmets fire vægge har normer og tabuer også ændret sig siden 1950érne. Dette kan man opleve på Politimuseet, hvor konfiskeret materiale fra diverse sædelighedsforbrydelser viser, at tiden vitterligt var en anden. De udstillede forbrydelser fra 1950'erne omfatter nemlig flere gerninger, som i dag er lovlige. Der er blandt andet trans- og homoseksualitet samt en kvaksalvertaske med indhold. Den eneste formildende omstændighed i sidstenævnte sag var, at "kvaksalveren" efter indgrebet udstyrede kvinden med et pessar og en formaning om, at han aldrig ville se hende igen.

Meget mere om 1950'erne
Har du fået smag for 1950'erne, så pak et par rugbrødsklemmer og en termokande bag på cyklen og besøg desuden arbejderboligen på Brede Værk eller Karen Blixens hjem på Rungstedlund, der står som det så ud i 1950'erne. Du kan også besøge Revymuseet ved Frederiksberg Have og grine af 50'ernes revyklassikere.

Del denne side

Artikel af

Gertrude Kiel