Museernes digitale universer

Direktør for Statens Museum for Kunst anbefaler døgnåbent digitalt kunstmuseum. Her kan du følge sporet til værker af blandt andre Carl Bloch, Vilhelm Lundstrøm, Gijsbrechts, og Pussy Power.
Torsdag, november 5, 2015

Karsten Ohrt, direktør for Statens Museum for Kunst, anbefaler museernes digitale universer. SMK's Kunsthistorier er en webside, der giver danskerne mulighed for at tage på kunstmuseum døgnet rundt. Her kan du dykke ned i 700 års kunsthistorie, zoome helt tæt på detaljer i kunstværkerne, se portræt- og interviewfilm om kunstnerne og krybe ind under lærredet ved hjælp af røntgenbilleder af værkerne. Foreløbigt er der fokuseret på særlige nedslag i den danske kunsthistorie, men planen er at digitalisere hele museets samling på godt 260.000 kunstværker.

Hvad skal danskerne bruge Kunsthistorier til?
- Som nationalgalleri har Statens Museum for Kunst en forpligtelse til at nå ud til hele Danmark. Og Kunsthistorier er for så vidt et døgnåbent digitalt kunstmuseum, som er landsdækkende og gratis. Her kan man forberede eller efterrationalisere et besøg på museet. Eller man kan surfe rundt på de spændende forbindelser, der er på kryds og tværs af kunsthistorien, hvad end de er tematiske, formelle, historiske eller biografiske. Kunsthistorien peger jo konstant på nye relationer og dermed ny viden, og dette projekt er perfekt til at afdække nogle af alle disse spændende knopskydninger. Vel at mærke på en måde, hvor alle kan være med.

Flere museer har kastet sig over disse digitale universer. Hvad kan disse websider, som museet ikke kan?
- Først og fremmest er "Kunsthistorier - online" andet og mere en et vanligt website. Den digitale oplevelse af kunsten kan naturligvis aldrig erstatte det reelle møde med værkerne. "Kunsthistorier - online" er et supplement til vores udstillinger og præsentationer af samlingerne. Et supplement, der giver nogle nye og ligeledes brugbare indgange til kunsten og kunsthistorien. Og så er det et projekt, der afsøger og udnytter de særlige potentialer i det digitale univers til at formidle den billedkunstneriske kulturarv. Her kan vi præsentere kunsten og kunsthistorien på måder, som ikke lader sig gøre, eller som det ikke giver mening at gøre i en udstilling eller et katalog. Og vi kan inkludere meget af den forskning, som ikke finder vej til udstillinger og publikationer. Alt sammen i et brugervenligt univers, hvor man selv er herre over, hvilken retning man vil gå.

Kan du anbefale andre digitale universer skabt af museer?
Kunsthistorier er det første af sin art, også hvis man kigger ud i verden. Men det er klart, at vi har gjort os en masse research på området. To gode eksempler på institutioners digitale formidling af deres samlinger er San Fransisco Museum of Modern Arts SFMOMAS Art Scope og Rijksmuseums Masterpieces. Når det gælder vores store produktion af web-film, har vi skelet lidt til Tate.

Også herhjemme har vi jo museer, der skaber disse digitale universer. Kan du anbefale nogle af dem?
To gode danske eksempler på digital innovation i kulturformidlingen er København MuseumVÆGGEN og Thorvaldsens MuseumTilbygningen. Indholds- og funktionsmæssigt er der her tale om helt andre bedrifter, hvilket jo blot understreger, at mulighederne for digital kulturformidling er enorme.

Del denne side

Artikel af

Signe T. Lundgren