Museer med hår på brystet

Maskuline museer med natur, motorer, mord og modstandsbevægelse. Museer i København og Omegn guider mænd og mandhaftige kvindfolk til en række museumsoplevelser for folk med hår på brystet. Se Danmarks første motorcykel, en dieselmotor så stor som en boligblok, oplev naturen og duft til modstandsbevægelsens krudtrøg.
Torsdag, oktober 15, 2015

Benzinslugere og støvsugere
Først skal vi se Nimbus-motorcyklen på Designmuseum Danmark. Danmarks første og eneste serieproducerede danske motorcykel havde sin debut i 1919. Den første inkarnation kom til at hedde Kakkelovnsrøret efter det karakteristiske stel. Højere skatter og økonomisk krise efter anden verdenskrig stoppede produktionen igen i 1928, men i 1932 så en ny version af Nilfisken dagens lys: Model C. Den blev også kaldt Humlebien på grund af sin brummen.

Nimbus blev produceret på Fisker-fabrikken, som også lavede den berømte Nilfisk-støvsuger. Den kan man også se på Designmuseum Danmark.

Sydhavnen ryster
DieselHouse ved H.C. Ørstedsværket findes en dieselmotor, der kan få den, der ligger i din firehjulstrækker til at ligne en kaffekværn. Den vejer lige så meget som 400 afrikanske elefanter - 1.400 tons - og er lige så høj som en treetages bygning. 12,5 meter måler den, og står man i nærheden, når de otte cylindre går i gang, føles det som om Sydhavnen er ved at ryste fra hinanden. Hovedattraktionen på Dieselhouse blev indviet i 1933 og var verdens største motor i 30 år.

Mega-motoren kan køre endnu, og den 1. og 3. søndag i hver måned kl. 11 bliver maskineriet startet op. Vil man indånde endnu ældre dieseldunster kan man tage på museet omkring kl. 14 om torsdagen, hvor der bliver sparket liv i den allerførste dieselmotor, B&W lavede. Den er fra 1908.

Naturen kalder
Både voksne og børn kan udleve deres indre vildmand på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, hvor samtlige sanser bliver udnyttet til fulde. Her kan fysikken udfordres med jagt- og skovaktiviteter som mastklatring, at save i tommetykke træstammer samt at være Robin Hood for en stund og skyde med bue og pil. Smagsløget sættes også på prøve, når der smages på historien i Café Sneppens historiske retter.

Skudhuller og modstandskamp
Interesserer far eller søn sig for cottoncoats, krudtrøg og krig, så er en tur på Frihedsmuseet et oplagt valg. Frihedsmuseet (OBS! Midlertidigt lukket pga. brand) fortæller om den danske kamp mod den tyske besættelse 1940-1945. Ud over pistoler, biler, uniformer og andet udstyr fra dengang kan du høre historierne fra frihedskæmpernes egne munde, når de fortæller på video rundt om på museet.

Én af de ting, du kan se, er frihedskæmperen KK's uldfrakke. KK's frakke er gennemhullet af skud fra en Gestapo-mands pistol. Den kun 18-årige modstandsmand havde fået besked på at møde op ved Vesterport. Vel ankommet fik han stukket en pistol i ryggen, og blev bedt om at følge med over gaden til Dagmarhus, hvor Gestapo holdt til. På vejen over gaden forvirrede han pistolmanden fra Gestapo ved at råbe "Pas på! Bil!", hvorefter han greb sin egen pistol i inderlommen, og skød Gestapo-manden gennem sin frakke. Han havde imidlertid ikke fået ordentlig ram på ham. Den sårede Gestapo-mand skød efter ham, og lavede de skudhuller i uldjakken, som du kan se på Frihedsmuseet.

Der er flere historier for drengerøve på Politimuseet.

Jakob Skaaning