Frilandsmuseet - Museer i København og omegn - museum - udstilling - natur - kultur

Museer i det fri

Hvis du er en af dem, der er mest glad, når den står på udendørsoplevelser, og betragter museerne som nostalgiske, søvndyssende steder, tager du ganske vist fejl. Museer i det fri er grønne eventyrlige steder. Tag med Museer i København og Omegn ud og se, hvor du kan opleve kunst og natur samtidigt.
Torsdag, oktober 1, 2015

Bondens tilbagetrukne liv i metropolis
Knap et stenkast fra København kan du snuble over en bondegård, der ligger uforstyrret hen både i tid og rum. Frilandsmuseet er det største udendørsmuseum i Danmark og rummer mere end 50 forskellige landsteder, huse, møller samt værksteder. Frilandsmuseet inviterer til at opleve livet på landet mellem 1650 og 1950, og repræsenterer en tid, hvor det var mere naturligt at være bonde end at leve i en storby. Du kan opleve historiske haver, skovstrækninger, lyngheder, søer og marker. Måske er du heldig at støde på en bonde og bondekone med deres husdyr, der stammer fra den tid. Steder som disse er også perfekt til romantiske gåture, hvor du kan udfolde din filosofiske side, eller lade dig opsluge af rekonstruerede fortællinger fra fordums tider, der giver dig et indblik i bondens liv, arbejde og drømme.

En poets promenade
Midt i Central Park i New York ligger der en asfalteret vej, der står i skyggen af høje og statelige træer. Denne brede boulevard er kendt som The Poet's Walk, idet den, ifølge legenden, er et sted, der har inspireret forfattere til at skrive berømmede og udødelige værker. Hopper du på din cykel og cykler nord for København, langs den dejlige Strandvejen, kommer du uundgåeligt forbi Rungsted på vejen. Kig dig omkring og føl omgivelserne. Det var nemlig i et hus her, at den danske forfatterinde Karen Blixen blev født og tilbragte de sidste år af sit lange og oplevelsesmættede liv. Karen Blixen Museet har en fabelagtig og enorm have, som blev arrangeret af Karen Blixen, der nød at tage spadsereture i haven, når hun havde noget at tænke over. Nyd en stille picnic der, tænk store og nye tanker, og lad stedets magi præge dit væsen.

500 år af danmarkshistorien
Skulle du være i humør til en oplevelse væk fra København, kan det tænkes, at du vil finde på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Ikke blot på grund af det billedskønne scenarie og imponerede arkitektur, men også for at opleve de 500 år af danmarkshistorien, som slottet repræsenterer. Gå en tur i den smukt arrangerede barokhave og forestil dig de dronninger og konger, der engang gik her sammen med deres hofdamer.

Udforsk klosterruiner
Den ophøjede og stolte kongelige slægt har en fuldkommen modsætning i de ydmyge og gudfrygtige augustinermunke, hvis aftryk på danmarkshistorien kan gæstes og opleves i det nærliggende Æbelholt Klostermuseum. Udforsk klosterruinerne, som engang var et Guds hus. Opildn dine arkæologiske interesser og brug din fantasi, mens du skuer de få søjler, sporadiske murbrokker og de velbevarede munkeskeletter bag glasvægge. Området blev opdaget i 1930'erne og i årene mellem 1930 og 1950 blev mere end 1000 skeletter frilagt. Hvis planter og deres medicinske gavnlighed fanger din opmærksomhed, vil du nyde klosterhavens mere end 100 forskellige medicinske planter. Endvidere er der hvert år i juni måned mulighed for at opleve klostermarkedets gastronomiske udvalg, der byder på middelalderlige mad og drikkevarer.

Livet som stenalderjæger
Kom tæt på skoven og naturen på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseet. Museet er nemlig placeret midt i en tæt skov, hvor historien om det 15.000 år gamle forhold mellem mennesket og skoven er lige til at tage og føle på. For knap 200 år siden, efter Napoleonskrigen, var det danske skovlandskab et ynkeligt syn med sine to procent skov. På grund af et intensivt skibsbyggeri til ære for vores franske allierede, havde den danske konge beordret samtlige træer fældet og anvendt til det formål. Desværre tabte Napoleon krigen, hvorefter briterne brændte halvdelen af den danske flåde og tog den anden halvdel med hjem til England. Museets guider fortæller om naturen, og inviterer til at prøve kræfter med livet som stenalderjæger eller skovarbejder gennem aktiviteter som bueskydning, båltænding, træsavning og træklatring.

Del denne side

Artikel af

Cathrine Mejdal