Ny Carlsberg Glyptotek. Museer i København og Omegn, Mikael kmaber, mit museum, attraktioner, anbefalinger, kunst og kultur

Mit Museum: Mikael Kamber

Mikael Kamber, vært på nyhedsudsendelsen 21'eren på TV 2 NEWS, mener, at alting kan være interessant. Dog har han en særlig svaghed for danmarkshistorie og sten, fordi begge dele fortæller noget om, hvor vi kommer fra.
Torsdag, november 5, 2015

- Jeg har altid været vildt optaget af det, der var engang. Som dreng havde jeg min ugentlige gang på Fredericia Bymuseum, og jeg kunne årstallene på alle byens broer og viadukter. Det var også dengang, jeg tabte mit hjerte til Tøjhusmuseet. Jeg er vild med det sted. De havde en kustode, der stod ude foran i sådan en gammeldags rød dansk soldateruniform. Han var så sød. Jeg elskede ham, og det bedste var, at han engang havde mødt historikeren Svend Cedergreen Bech, som havde skrevet et par af bindene i min yndlingsserie "Politikens Danmarkshistorie". Han var min kæmpehelt. Det gav street credit hos mig. Det er alt sammen mange år siden, men Tøjhusmuseet har stadigvæk en plads i mit hjerte. Jeg skal helt sikkert derhen igen snart. Så vil jeg tage mine børn med og fortælle dem en hel masse, og så tænker de sikkert: "Hold kæft, hvor er far bare tosset." Men den oplevelse skal de have.

Glyptoteket har nogle kongefede rum. Det er rum med en egen magi og æstetik, hvor man kan føle sig opløftet af bare at være der. At sidde i Palmehaven er jo en meditativ oplevelse. For mig er det et museum, hvor jeg ikke behøver være mere end 10 minutter. Bare lige "shuuw" ind og sidde lidt og komme helt ned og grounde. Så kan man vælge lige at tage en tur rundt på selve museet også, men bare det at få det der "moment of zen" midt i alt det grønne, det er selve oplevelsen for mig. Der er så pompøst, som en grøn katedral, og der er et eller andet over katedraler, som gør, at man får en fornemmelse af, at så stor er man heller ikke - men man er en del af et større hele.

- Geologisk Museum må vi ikke glemme! De har kiosken over alle museumskiosker med det mest tjekkede udvalg på hylderne. Du kan købe ametyster og topaser og smaragder og sten, du ikke anede eksisterede. Naturen laver fandeme perfekte terninger i guld! Og så kan du købe sten, som ikke engang er skabt her på jorden. Meteoritter til syv kroner grammet, som er kommet fisende ned gennem vores atmosfære og er landet på Jorden. Det er et totalt gammeldags museum, men de lever ved, at der går nogle ildsjæle rundt. Egentlig gad de sikkert også godt have funky udstillingslokaler, hvor det hele bare er én stor oplevelse - men det har de ikke, så de er nødt til at give det deres egen x-faktor. De tænker: "Vi skal trykke den af, vi elsker sten, og den kærlighed skal vi bare have bragt videre til alle vores gæster. Yes!" Det kan jeg godt lide.

Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Have, som udgør Statens Naturhistoriske Museum, skal samles i Botanisk Have, og i 2017 åbner helt nye tilbygninger med masser af plads til både meteoritter, hvalskeletter og slyngplanter. Læs mere på www.snm.ku.dk.

Del denne side

Artikel af

Lars Erik Frank