Museer i København og Omegn - museum - Danmark - attraktioner - kunst - kultur - Mit museum: Lilibeth Cuenca Rasmussen - Glyptoteket

Mit museum: Lilibeth Cuenca Rasmussen

Billedkunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen klarer nemt seks timer på et af verdens største museer.
Tirsdag, oktober 27, 2015

– Jeg er ikke opdraget kulturelt, det er ikke en del af mine rødder. Men da jeg som 17-årig var på udveksling i USA, mødte jeg en dame, der tog mig med på min allerførste kunstudstilling. Det var første gang, jeg var på museum overhovedet, og det var en udstilling i Memphis med Rodin. Jeg var så optaget af den udstilling, at jeg ikke var til at hive ud af museet. Det er faktisk den oplevelse, der åbnede op for, hvad jeg står for i dag.

- Det gav mig en nostalgisk forkærlig hed for fransk impressionisme. Mit yndlingsmuseum i Danmark er derfor Glyptoteket. Jeg synes både, at bygningen er meget smuk, og at installeringen af værkerne derinde er fantastisk. Det er både de smukke impressionistiske malerier og de mange skulpturer, der fanger mig. Jeg har vel sådan en fetich for objekter – ganske enkelt.

– Når jeg rejser, sørger jeg altid for, at der er tid til at se mindst tre museer – eller gerne tre om dagen. Er der ikke et ord for det? At være museumsfreak, museumsfanatiker eller museumsjunkie. For to år siden var jeg på Louvre i Paris i seks timer. Det er jo virkelig hardcore. Der er sådan et punkt omkring to en halv time, jeg lige skal over, og hvis jeg klarer det, så kan jeg bare blive ved. Det er en slags trance eller renselsesproces for mig. Jeg bliver simpelthen nødt til at blive der og se alt, ellers bliver jeg urolig og ukomfortabel over, at jeg går glip af noget. Men altså det er jo langt ude med seks timer på Louvre.

– Mit favoritmuseum er American Museum of Natural History i New York. Her har jeg været ret mange gange. Jeg synes, det er helt vildt fascinerende, den måde, de iscenesætter dyr og mannequiner af etniske folkegrupper og stammer. Det er kunstuddannende folk, der laver alle de forskellige installationer og malerier bag de udstoppede rådyr og så videre. De er så syrede og freaky – for mig er det kunstinstallationer.

- Jeg går ikke på museum bare for at nyde, jeg skal have noget ud af det – noget, jeg kan bruge i min egen kunst. Så jeg bruger museer til research og inspiration, og der finder jeg især steder, der ikke er kunstmuseer. Mens jeg går rundt, tænker jeg settings, kostumer, installationer, objekter, som jeg på en eller anden måde bruger i min kunst.

Anne-Sofie Stampe