Museer i København og Omegn Connie Hedegaard Museum Udstilling Glyptoteket kultur historie kunst

Mit Museum: Connie Hedegaard

Connie Hedegaard bruger Glyptoteket i sit arbejde som politiker, og et museumsbesøg med familien ender tit med, at alle ser på kunst.
Tirsdag, november 3, 2015

- Min svigermor kan bruge to-tre timer på et museum. Det kan jeg ikke. Og det er lige meget, om det er et kunstmuseum eller en anden slags samling. Hvis jeg har set 50 eller 100 malerier, så kan jeg ikke absorbere mere. På nogle af de monsterstore museer som fx Ufizzierne i Firenze eller på Tate Modern i London vil jeg hellere vælge en udstilling ud og så se den. Det er måske også noget, som globaliseringen har gjort. I gamle dage skulle man se det hele, når man endelig var af sted. Nu vil jeg hellere fokusere og så komme tilbage en anden gang. Ellers kan man hurtigt få en fysisk mæthedsfornemmelse, der kan tage noget fra de indtryk, man allerede har fået.

Glyp

– Da jeg i 1979 kom til København og begyndte at studere, kom jeg mest på SMK og Glyptoteket. Og siden har jeg brugt Glyptoteket meget. Rammen er fantastisk – museet, samlingen, palmehaven og historien om brygger Jacobsen – mæcenen i København, der satte kunst og kultur højt, og som postede penge i det på et tidspunkt, hvor det ikke handlede om, “hvad koster det, og hvor billigt kan det gøres”, men “lad os vise det ypperste”. Og på en eller anden måde repræsenterer Glyptoteket, at man i denne periode omkring forrige århundredeskifte blev inspireret af, hvad de gjorde ude i det store Europa. Før COP15 i 2009 tog vi udenlandske gæster med på Glyptoteket. Så fik de en ganske kort indføring i Danmarks historie og en fornemmelse af landet.

– Jeg vil gerne se det nyrenoverede Øregaard Museum, der ligger et stenkast fra, hvor jeg bor. Jeg tror, der er mange københavnere, der ikke aner, at Øregaard Museum eksisterer. De har vældig interessante udstillinger og ligger jo fantastisk smukt i Øregaardsparken. Jacob, min mand, skal med derover, og måske man kan få sønnerne med også. Ellers vil jeg gerne se Dansk Jødisk Museum. Museet viser den del af danmarkshistorien, der handler om, hvordan jøderne kom til Danmark. Det er enormt interessant kulturhistorie, som jeg har læst meget om, men jeg vil gerne se det fortalt på et museum. Det er vigtigt, at Danmarks historie om jøder fortælles ordentligt.

Jødisk -mus

– Et helt anderledes slags museum, som har gjort indtryk på mig, er House of Terror Museum i Budapest. Her oplever man, hvordan Ungarn kom igennem to terrorregimer – først fascismen, som så blev afløst af det kommunistiske styre. Udstillingen viser, hvordan undertrykkelsens mekanismer er de samme, og det er en af de største museumsoplevelser, jeg har haft i nyere tid. Udstillingen slutter med billeder af tusindvis af ungarere, der arbejdede for det kommunistiske styre. Museet peger ikke fingre, men viser, at vi alle må tage et ansvar. Den udstilling kan jeg anbefale.

Del denne side

Artikel af

Julie W. Tovgaard