Lummer i kulden Museer i københavn og omegn museum oplevelser udstilling kultur kunst

Lummer i kulden

Bare balder, magtrige konger og dyr i brunst. De kolde måneder på museer og udstillingssteder i København og omegn byder på masser af lumre oplevelser at varme sig på.

Glyptoteket
Allerede i den smukke vinterhave skaber de mange palmer og glastaget en drivhusagtig lummer luft. Stemningen er lagt og de frække briller fundet frem. Ny Carlsberg Glyptotek må være det museum i miles omkreds med flest nøgne kroppe. Her kan du i kulturens seriøse tjeneste studere bare balder, bryster og tissemænd i en uendelighed. På rad og række står de mange skulpturer helt stille, så du i ro og mag kan komme helt tæt på. Men husk – ikke røre. Selvom det frister. Hvis du ikke kan få nok af nøgne kroppe så tag også forbi Thorvaldsens Museum og Den Kongelige Afstøbningssamling.

Magt er sexet
Magt er netop, hvad de danske konger gennem århundreder har brugt skulpturer til at manifestere. I sommer åbnede Kongernes Lapidarium i det 400 år gamle ”Christian d. 4.s bryghus” tæt på Christiansborg. I århundreder har bygningen været lukket for offentligheden, så det er ganske særligt endelig at gå rundt i de storslåede lokaler. Efter mange år under åben himmel er de gamle skulpturer gået i forfald og er derfor blevet erstattet af nyhuggede versioner. Men originalerne kan ses her i Christian 4.s gamle bryghus. Lad dig forføre af de magtliderlige konger højt til hest og de smukke skulpturer bestilt at selvsamme konger for at markere egen magt.

Lugten af brunst
Nu vi er i den brunstige stemning, går turen til Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum. Efterår er tid til store brøl og aggressive kronhjorte, og du kan opleve de majestætiske dyr i Dyrehaven. Men hvis du vil helt tæt på, så besøg tag på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, hvor et lille stykke natur er trukket helt ind på museet. Her kan du møde duften af kronhjort i brunst. Det er en ganske karakteristisk odeur, som hjorten lokker hunner til med. Du kan også se en film om det skuespil de brunstige hanner spiller og få fornemmelsen af hvor stor en kronhjort egentlig er, når du står lige ved siden af en udstoppet, brølende kronhjort. På turen til Dyrehaven kan du også nyde synet af det majestætiske Eremitageslottet, der troner på bakketoppen.

Del denne side

Artikel af

Anne-Sofie Stampe, redaktør
Museer i København og Omegn