Krudt, kugler, konger og kanoner

Glem for en stund alt om balstyriske børn og ADHD-diagnoser. Hos Museer i København og Omegn vil vi gerne hylde de raske drenge og friske piger med nogle eventyrlige oplevelser for hele familien. Her har vi samlet en række forslag til en energiafbrændende eftermiddag fyldt med krudt, kugler, konger og kanoner.

Tag med på togt
Når vikingerne drog på togt tværs over have og oceaner, kom de enten med fred og eksotiske varer - eller med krig, ulykke og ødelæggelser. Slår man et smut forbi domkirkebyen Roskilde, finder man Vikingeskibsmuseet kun et stenkast fra Roskilde Fjord.I hele sommerperioden fra 1. maj til 30. september kan man komme med om bord på et vaskeægte vikingeskib og opleve, hvordan det var at drage afsted mod fjerne horisonter med bølgebrus og skumsprøjt om ørene.
Vil man gerne vide endnu mere om vikingernes hverdag, kan man i løbet af sommeren se de gamle håndværk; smedekunst, rebslagning og træskæring, demonstreret i vikingeværkstedet ’Tunet’. Lad ungerne trække i et drabeligt vikingekostume og send dem enten med handelsskibet fyldt med varer eller med krigsskibet rustet til kamp.

Rekrut for en dag
Har du en soldat i maven eller (re)krudt i rumpen? På Mosede Fort kommer man med tilbage i historien til dengang, Danmark var på kanten af krig. Fortet, der ligger i et stort grønt område helt ned til Karlslunde strand, spillede en vigtig rolle i Danmarks militære forsvar under 1. Verdenskrig. I dag er kasematbygningen omdannet til et moderne museum, hvor vi kommer helt tæt på soldaternes liv og hverdag; slæng dig i soldaternes køjer, gå på opdagelse i skabe og skuffer og hør om dagligdagen med krig, krudt og kugler.
Hver lørdag og søndag i maj og juni får man desuden sved på panden og græs på knæene, når der er ekspedition på fortets græsklædte volde og skjulte betonhuler. Men før, du kan kalde dig en rigtig soldat, skal du bestå prøven, der beviser, at du er klar til at forsvare dit land!

Kæmp for kongen og kronen
Året er 1658 og Kronborg Slot er under angreb. Fjenden er i overtal, og de har allerede bevæget sig langt ind på slotspladsen. Tilbage står en lille skare standhaftige soldater og kæmper for Kronborg og kongen. Er du én af de modige mænd? Fra juni til august kan du, der er mellem 7 og 12 år, komme med Kronborgs seje soldater ned i kasematterne under slottet og lære at skyde med kanoner, gå i takt og slås med sværd. Præcis som man gjorde i det herrens år 1658.
Børneaktiviteten ”Forsvar Kronborg” foregår i slotsgården, på Flagbastionen og i Kasematterne i selskab med en voksen.

Sommer på Krudtværket
Kan man slet ikke få nok af krudt og kanoner, må man tage turen til Frederiksværk. Her ligger Krudtværket, som er en central del af Industrimuseet Frederiks Værk. Få et indblik i den fascinerende historie om stedet, der har frembragt krudt og kugler til militære og civile formål igennem mere end 200 år. Alle søndage i juni, juli og august er der gratis omvisninger for børn, som byder på fortællingen om den livsfarlige krudtproduktion og oplevelsen af krudtværksområdets historiske kanoner helt tæt på. Den festlige ’Kanonfredag’ afholdes første fredag i juli. Her møder soldaterne op i fuldt ornat og affyrer kanonerne, ligesom man kan deltage i ’kanonskattejagten’ og vinde en flot præmie, hvis man er dygtig til at spotte de gamle kanoner i området.

Kathrine Maria Amann