I Struensees fodspor

Kom tættere på en af danmarkshistoriens mest dramatiske begivenheder med en tur i Caroline Mathilde og Struensees fodspor på museer i København og omegn. Mærk kærlighedshistoriens vingesus og tag med på en tidsrejse tilbage til livet ved Kong Christian 7s hof og den brutale henrettelse af Struensee.
Onsdag, oktober 7, 2015

En kongelig affære
Magt, overdådighed, brusende kjoler og en blodig henrettelse. I 1700-tallet udspillede sig et skæbnesvangert trekantsdrama mellem den gale Christian 7, dronning Caroline Mathilde og hendes elsker livlægen Johan Friderich Struensee. Affæren med Caroline Mathilde, og ønsket om at ændre Danmark politisk fik frygtelige følger. I april 1772 måtte Struensee betale den højeste pris af dem alle. Sit liv. Caroline Mathilde blev skilt fra kongen og landsforvist. Hun så aldrig sine børn igen og døde blot 23 år gammel.

Enkedronning-Juliane-Maries-gallakaret-i-De-Kgl-Stalde-fotoSLKE-(1)
I Caroline Mathildes fodspor
Christiansborg Slotsforvaltning byder på en omvisning i Caroline Mathildes fodspor, og tager dig med på en rejse til 1700-tallets Christiansborg Slot. Mærk suset fra hendes brudedragt i slotskirken, og hør om hendes stormende forelskelse i Struensee blandt heste og kareter i de Kongelige Stalde. Følg hende til det skæbnesvangre maskebal i hofteatret og oplev hendes endelige skæbne skildret på de farvestrålende gobeliner i Riddersalen på Christiansborg. Hør historien om den royale affære, og se hvad der er tilbage af danmarkshistoriens største og prægtigste slot.

Hirschholm-1739
Struensee og Caroline Mathildes sidste sommer
Langt væk fra København, i en tid med magtkampe og royale formaliteter tilbragte Christian 7.'s hof en hel sommer på Hirschholm Slot i 1771. Her kunne Caroline Mathilde og Struensee uden hensyn til hofetikette og sladder udleve deres affære.  Efter Struensees fald,  blev slottet ikke rigtigt brugt og efter mange års forfald blev det revet ned i 1810. På Hørsholms Egns Museum kan du få indtryk af det smukke slot som også blev kaldt "Nordens Versailles". Oplev malerier, modeller og planer samt enkelte genstande fra slottet. Fornem lykken fra parrets sidste sommer sammen, og gå en tur i de naturskønne omgivelser der omgav det pragtfulde slot.

b55_1932
1700-tallets skønhedsidealer
Moden i 1700-tallet var pinefuld, kostbar og tidskrævende. Både mænd og kvinder gjorde en dyd ud af at udstille kroppen, og alt fra korsetter og hoftepuder til parykker og melpudder bredte sig fra hoffet til de lavere samfundslag. På Designmuseum Danmark kan du opleve Caroline Mathildes toiletgarniture, som bestod af ikke mindre end 30 dele i forgyldt sølv. Blandt de mange sager er et enormt spejl, lysestager, hårbørste og tragt. De fine sager fulgte altid dronningen, og der skulle en hel kuffert til at transportere dem.

Nationalmuseet_Oekse_Struensee_ny
Bøddeløksen
28. april 1772 blev en lænket Struensee ført til Østerfælled, hvor tusinder af mennesker var mødt op for at se hans henrettelse. Struensee fik først hugget hånden af, derefter hovedet, og hans krop blev parteret og lagt på hjul og stejle, mens hovedet blev sat på spid. På Nationalmuseet kan du se bøddeløksen, der eftersigende først ved tredje hug, skilte hovedet fra kroppen.

Del denne side

Artikel af

Mia Ramsing
Cand.mag. i Etnologi

Mischa Schulze
Stud.cand.mag i historie