Hele verden som skueplads

”All the world’s a stage and all men and women merely players”. I år fejres alletiders største dramatiker William Shakespeares 400-års jubilæum. Hos Museer i København og Omegn hylder vi Hamlets far med lidt lækkert til den kræsne teater-kender og andre med hang til dramatik.
Onsdag, juni 15, 2016

Hamlet vender hjem
En febrilsk Ofelia løber tværs over Slotsgården, hendes hænder forvredne om en buket sarte blomster. Historien om Hamlet kommer til live, når Polonius, Ofelia, Gertude og genfærdet denne sommer befolker Kronborg Slots pompøse sale og klamme kasematter. Det er den verdensberømte tragedie om den danske prins Hamlet, der i år får nye klæder, når Kronborg byder indenfor i en levende kollage af små sceniske tableauer. Med lige dele improvisation og fastlagte scener guides publikum i rollen af ’ærværdige tilrejsende’ rundt på det monstrøse slot fra fægten i dansesalen til skyggespil i underjordiske gange og dukkespil i vinkælderen. Hele herligheden foregår på engelsk, men det er muligt at følge med uden det store kendskab hertil.

Blixens sommerdrøm
”Jeg kunne ikke have levet uden Shakespeare,” slog Karen Blixen fast. Den navnkundige ’storyteller’ Blixen dykkede som purung ned i Shakespeares fortællinger og kom sig aldrig over de sansemættede drømmesyn, hun fandt. På Karen Blixen Museet kan du denne sæson gå i Blixens fodspor og sanse Shakespeares univers med Blixens blik. Særudstillingen ’Drømmen om skærsommer’ hylder den unge Karens kærlighed til Shakespeare, naturen og kunsten med hendes fine illustrationer til ’En skærsommernatsdrøm’. Forvent en fortryllende og sanselig oplevelse fyldt med ungdommens overmod, fantasi og forelskelse, der på poetisk vis smelter sammen med Rungstedlunds natur. Blomster, poesi og vilde træer vokser frem blandt møbler og loftsbjælker, Suzanne Brøggers stemme hvisker Blixens sarte digte, og børnene kan lave alfer til deres eget dukkespil.

Et stumt skuespil
Den britiske billedsatiriker William Hogarths dramatiske scener tager dig med på en rejse tilbage til 1700-tallets brogede storbyliv i London. Prostitution, vold, druk og drømme om et bedre liv udgør essensen af Hogarths vildtvoksende billedunivers. Frem til d. 7. august kan du på Statens Museum for Kunst dykke ned i den satiriske hudfletning af 1600-tallets-storbyeksistenser under udstillingen William Hogarth: En skøges liv og andre fortællinger. Hogarth var hele livet optaget af teateret. En passion, der tydeligt skinner igennem i værkernes teatralske fortællinger og dramatiske iscenesættelse. Selv beskrev han sine illustrationer som en scene og mænd og kvinder som skuespillere ... der opfører et stumt skuespil. En slet skjult reference til Shakespeare. Hogarth var da også svært inspireret af den Shakespearske dramatik og illustrerede flere af dramatikerens værker, heriblandt The Tempest. Kom helt tæt på den underholdende, gruopvækkende og moralske satires historie, og lad dig omslutte af byens kaotiske kabaret.

Pudderparykker og maskespil
Er man til teater, kan man ikke komme udenom Teatermuseet i Hofteateret. Det historiske Hofteater ligger på Slotsholmen lige bag Christiansborg, i hjertet af København. I de enestående og atmosfærefyldte korridorer ses et væld af tegninger, malerier, kostumer, rekvisitter og plakater, der tilsammen fortæller historien om dansk teater fra Holberg til i dag. 1700-tals-garderoben på bagscenen i Hofteatret viser nogle af de mest oprindelige interiører i bygningen, siden den blev åbnet som teater i 1767. Dengang dannede Hofteateret ramme om hoffets underholdning med syngespil og maskerader, men var samtidig et epicenter for magt og politik. Oplev Christian d. 7.s kongeloge, pudderparykkerne og de tunge kostumer fra en tid, hvor teateret og maskeradens kunst var i høj kurs.

Del denne side

Artikel af

Kathrine Maria Amann