Museer i København og Omegn - museum - Danmark - attraktioner - kunst - kultur - Martin Krasnik - Øresundsakvariet -Marsvinesafari - marsvin - udflugter - sejle

Hæsblæsende safari på Øresund

Weeeeeeeeeee hyler hele selskabet og ansigter flækker i kæmpemæssige smil. Kaptajnen Michael har trykket speederen i bund, og gummibåden skærer sig gennem bølgerne på Øresund. Vi er taget på safari med Øresundsakvariet. Marsvinesafari.
Tirsdag, oktober 27, 2015

Hele selskabet på en 10 stykker er hoppet i redningsvest, og ganske langsomt tøffer vi ud af havnen, ud mod Øresund. Kun kaptajnen og hans kollega fra Øresundsakvariet, der er med ombord, ved, hvad der venter os. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet. Måske en rolig tur i en slags fiskekutter. Det skal vise sig at være en ganske skæv forestilling. Selv da jeg hopper ned i den store gummibåd med to store motorer bagpå, slår det mig ikke, at det nok bliver en alt andet en langsom safaritur.

Fuld fart frem
Vi lægger havnen og de to knob bag os, får besked på at holde fast i rælingen, og så skal jeg ellers love for, der kommer fart på. Gummibåden brager ud over vandet, hæver sig langt over havoverfladen og smadrer nedad igen med et brag. Det salter vand sprøjter omkring os, og vi der står forrest er i Tivoli. Det er den længste og sjoveste rutsjebanetur, jeg nogensinde har været på. Og jeg glemmer næsten, at vi er på udkig efter små hvaler.

Et sted mellem Sverige og Danmark stopper kaptajnen båden. Det er lige før jeg med barndommens lagrede tivoli-minder råber; ”en gang til, en gang til”. Men nu er det jo marsvinsafari, vi er på og netop her, hvor vi stopper, ser de ofte marsvin. Kaptajnen bruger stilheden fra motoren til at fortælle os om dyrene herude. Han er biolog, naturvejleder og proppet til randen med historier fra de syv verdenshave.

En mørk finne, et plask og farvel
Mens båden skvulper i bølgerne, skærmer solbrillerne for den skarpe eftermiddagssol og alle får tilbudt kaffe og kakao, mens vi bliver klogere på marsvinenes trivsel og mangel på samme. Kaptajn Michael fortæller om måleudstyr, fiskernes farlige net, om hvilke lydniveauer de forskellige hvaler taler og hører, og at bådens motor ikke generer marsvinene. Men marsvin ser vi ingen af. ”Så vi tøffer længere nord på, op mod Hornbæk,” siger Michael. Tøffer er ikke det rigtige ordvalg. Rutsjebaneturen starter igen.

Endelig, efter en god times tid, stikker de små mørke marsvin deres finner op over havoverfladen, lige der i solens skarpe refleksion i vandet. Vi kniber øjnene sammen og spejder efter hvalerne, der dukker op nogle gange, plasker lidt, og så er væk i dybet igen. Det er ikke det helt store show, de fremfører, men det betyder ikke noget, for hele turen har været skøn alligevel.

Kombinationen af frisk luft, smuk natur, fuld fart og ny viden om Danmarks hvaler er vidunderlig. Det begejstrede smil er ikke til at tørre af og en snarlig tur i det rigtige Tivoli er skrevet i kalenderen.

Læs mere om Øresundsakvariets marsvinesafari og deres andre aktiviteter og udflugter

Del denne side

Artikel af

Anne-Sofie Stampe