Gammelt, nyt, lånt og flot

Historiske pragtbygninger brugt på nye måder. Pompøse facader og rungende haller. København emmer af historie med sine smalle brostensbelagte gader, hyggelige bindingsværkshuse og prægtige slotte. Byen kan bryste sig af sine velbevarede bygninger, hvoraf mange rummer en lang og sejlivet historie. Frem for krudt og konger, fylder Københavns mange museer i dag de historiske huse op med kulturhungrende gæster. For de gamle historiske museer er mestre i at mikse nyt og gammelt, når der gøres plads til de mange moderne værker.
Mandag, oktober 31, 2016

Ikoniske portrætter tilført hollandsk renæssancestil
På Frederiksborg Slot kan du se den første store retrospektive udstilling med schweizisk-amerikanske fotograf Marco Grob. Udstillingen, ’Marco Grob. Ikoniske portrætter’, er fremstillinger af vor tids mest fremtrædende statsoverhoveder, politikere, musikere, sportsstjerner m.fl. Renæssanceslottet sætter rammen om værkerne, der på grund af Grobs sublime teknik har en helt særlig detaljerigdom. I forbindelse med udstillingen har han fotograferet det danske Kronprinspar til museets samling. Du kan downloade museets  app ’Marco Grob’ inden dit besøg, og få mere information om udstillingens forskellige portrætter.
Udstillingen kan opleves frem til 1. januar.

Når ’Den Fjerne Krig’ kommer nær
I Christian d. 4.s gamle tøjhus står flere end 100 kanoner side om side med uniformer, misiler og andre krigs-artefakter. Sidste skud på stammen i Tøjhusmuseets store samling, er udstillingen ’Den Fjerne Krig – Dansk soldat i Afghanistan’, der på livlig vis forsøger at vise soldatens rejse fra hjemmelige  Danmark til det fjerne Afghanistan, henover Camp Bastion, Green Zone, Gereshk og hjem igen til Tune Lufthavn. Formålet er at gøre soldaternes hverdag mere håndgribelig, og derfor kan du også samle op og røre ved næsten alle genstandene på det 600 m2 store udstillingsområde. Udstillingens mange interaktive skærme giver de besøgende mulighed for at gå i dybden ved hjælp af kort over missionsområdet, fotos inde fra lejrene og tidslinjer over knap ti års indsats.
Udstillingen kan opleves i Tøjhusmuseet frem til januar 2017.

Kunstlegeplads med samtidskunstens superstjerner
Odrupgaard introducerede tilbage i maj for første gang den nye kunstlegeplads, der skal opmuntre børn og barnlige sjæle til at boltre sig med kunst under åben himmel. Kunstlegepladsens værker er skabt af danske og internationale kunstnere, og inviterer i den grad til leg og sanseoplevelser. Langt væk fra tyssende kustoder og løftede pegefingre, giver værkerne muligheden for at interagere med kunsten via leg. Legepladsen er en platform hvor børn og voksne i et legende univers, sammen kan dele kunstoplevelser på en ny måde. Værkerne  bliver løbende installeret fra 2016 til 2018 som indslag rundt omkring i museets kunstpark, nænsomt integreret i parkens bestående natur. Oplev bl.a.  Olafur Eliassons ’Vær i vejret’ (2016), en enorm skulptur der indhyller sine omgivelser i tåge, hver gang vinden ændrer retning.

Drømmende videokunst i Cisternerne
’Den Drøm Om Fred’, af billedkunstner Eva Koch, er titlen på dette års udstilling i Cisternerne. I det gamle, underjordiske vandreservoir pryder Koch Cisternernes kolde mørke, med sine smukt lysende videoinstallationer. Bearbejdelsen af det hvælvede rum viser helt nye sider af de særegne omgivelser, hvor det fugtige og indtrængende mørke gerne påvirker alle sanser. De mange drypsten er en hel naturlig del af betonens nedbrydningsproces, og samtidig er de også en fremvækst af nye organiske former. Værket viser rummets dobbelte bevægelse, idet de forstende rum alligevel formår at indramme den forgængelige skønhed. Så tag med til det underjordiske, hvis du vil opleve Cisternernes forvandling til en smuk og foruroligende drømmemaskine.
Udstillingen løber frem til 30. november 2016.

Maja Kronhøj Philip