Museer i København og Omegn - Medicinsk Museion - Udstilling - kultur - medicin - museum

Fedme - hvad er problemet?

Oplev udstillingen Fedme - hvad er problemet? på Medicinsk Museion.
Torsdag, oktober 1, 2015

Hvad er problemet?
Vi læser hver dag overskrifterne om, hvordan overvægten truer folkesundheden, fordi mange risikerer at blive kronisk syge af følgesygdomme som type-2 diabetes, kræft og forhøjet blodtryk. Går man forskerne på klingen kan ingen dog tilsyneladende sætte den afgørende finger på, hvorfor flere og flere bliver svært overvægtige.

Et af tidens største sundhedsproblemer
Medicinsk Museions udstilling Fedme - hvad er problemet? angriber et af tidens største sundhedsproblemer: Fedme og overvægt. Tilsyneladende er problemet enkelt: hvis man spiser for meget og rører sig for lidt, bliver man fed. Men hvorfor er det så svært at komme af med fedtet igen? Udstillingen giver ikke opskriften på en flad mave, men derimod en udforskning af, hvad der egentlig er problemet.

Gastric Bypass
Udstillingens omdrejningspunkt er fedmeoperationen Gastric Bypass. I midten af 1990erne opdagede en gruppe læger, at netop denne operation nærmest øjeblikkeligt helbredte patienter med type-2 diabetes. Denne utilsigtede effekt af operationen, der ellers var ordineret for at understøtte et vægttab, har ført til ny forskning i mave-tarmsystemets hormoner og deres betydning for kroppens stofskifte og dermed til en ny forståelse af årsagen til fedme.

Del denne side

Artikel af

Redaktionen