Efterår royal

Efteråret modner sig på museerne. Dagene bliver kortere, himlen mørkere, træerne afklædte. Men kongernes guld skinner stærkere i nedtonet belysning. Og mens sommerens ende kan være sørgmodig, så er afslutningerne, som efteråret bringer, ofte for det bedre, som da Peter von Scholten satte en stopper for slaveriet i Dansk Vestindien.
Mandag, oktober 2, 2017

Ansigt til ansigt med de kongelige

Rosenborg Slot huser ikke blot en smuk og neddæmpet Vinterstue, det pompøse marmorerede gemak med dets putti-dekorerede stukloft, der sender tankerne direkte til Italien, og de spektakulære kronjuveler. Det 400-år gamle renæssanceslot er også hjemsted for en omfattende samling af kongelige portrætter. I stedet for at skimme hurtigt forbi de mange værker, og anse malerierne og busterne som en del af tapetet, kan du på en timelang omvisning opleve, hvordan portrætgenren mønstrer at positionere kongefamilien i historien, i kulturen, og specifikt her i slottets rum. Portrætomvisningen fokuserer på de fineste portrætter fra Christian 4. til Frederik 7.s tid. Hvad krævedes der af portrættet op igennem århundrederne, og hvordan har behovet for iscenesættelse af de kongelige og magtfulde ændret sig gennem tiden?
Magtens ansigt. Kongelige portrætter fra Christian 4. til Frederik 7. Lørdage og søndage kl. 12.10-13-10, frem til 26. november 2017.

Peter von Scholtens luksuriøse hofbolig

Christiansborg Slot har netop åbnet dørene til en prægtig caribisk guvernørbolig, der giver gæster mulighed for at indleve sig i hvordan livet var for generalguvernør Peter von Scholtens i Dansk Vestindien. Når man træder på palmebladene, der er lagt på trappen for at holde sandet ude af de fine gemakker, og duften af tropiske blomster når næsen, glemmer man København 2017 og transporteres tilbage til Sant Croix anno 1833. Her vidnes et luksuriøst hofliv, som den kontroversielle generalguvernør formåede at opretholde i en tid præget af politisk tumult. Men hvad gemmer der sig bag de forgyldte spejle? Termitterne åd deres vej gennem de fornemme møbler, der måtte sendes tilbage til Europa adskillige gange for at blive restaureret eller kopieret. Og de smuldrende chaiselonger er måske et ganske rammende billede på tiden: slaverne gjorde oprør, og guvernøren så sig tvungen til at trodse kongen og give efter for frihedsfordringen.
Bag guvernørens spejle. Frem til 17. december 2017. 

En vandretur i kongens skov

Hør de knuselige efterårsblade knase under støvlerne på en gåtur nedenfor Rudsersdals smukke trækroner – som de kongelige, bønderne såvel som almindelige borgere har gjort gennem de seneste 400 år. Her er det tydeligt, hvorfor Nordsjælland er kendt for sin smukke, uspolerede natur.
Kongens Skov. Frem til 29. april 2018, tirsdag til søndag. Se besøgstider på Rudersdals Museers hjemmeside.

Kongens – og Maude Varnæs' - historiske klæder

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er fra den 28. september 2017 et højdepunkt for Matadorfans, når museet udstiller dragter fra den populære tv-serie. Fremvisningen inkluderer den blomstrede dragt, som Maude havde på i allerførste afsnit, og den iøjnefaldende pels som både Maude og Ingeborg bar i ottende afsnit. Derudover har en skrædder specialsyet historiske dragter baseret på portrætmalerier, der er udstillet på slottet. I weekender gennem efteråret vil slottets værter være iført disse smukke kreationer. Se om du kan genkende dronning Anna Cathrine og Carlsberg-bryggeren J.C. Jacobsen.

Dragter fra Matador. Frem til 31. december 2017. Historiske dragter. Frem til og inklusiv efterårsferien.

 

Del denne side

Artikel af

Denise Rose Hansen