Fantasifulde fastelavnsfester

Kælne katte, listige ninjaer og seje prinsesser. Fastelavn er en fantasiens fest, og igen i år sætter en lang række af museerne i København og omegn rammerne for en hel del fastelavnsfejringer, med tøndeslagning, kattekonger, fastelavnsboller og meget mere. Der er noget for både voksne og børn i alle aldre. Så på med masken og tag dine børn under armen til en oplevelsesrig og anderledes omgang tøndeslagning.
Torsdag, februar 16, 2017

Vild kattekroning
Blandt vildtkatte og andre farlige dyr kan du i år slå katten af tønden i Zoologisk Have søndag d. 26. februar kl 11, 12.30 og 14. Om du er en fjollet abe eller farlig tiger, så kommer du uden tvivl til at blende perfekt ind med de eksotiske omgivelser! Der vil være 3 tønder ved hver omgang i aldersgruppen 0-4 år, 5-8 år og 9+. Bagefter er det så de voksnes tur til at svinge battet, når de får deres helt egen voksentønde.
Zoologisk Have. Læs mere om vinterens mange aktiviteter lige her.

Slå havkatten af tønden
Igennem fastelavnens historie har tusindevis af søde, bløde katte måttet stå model til en gedigen gang tøndeslagning, når byens børn traditionen tro skulle ’slå katten af tønden’. Denne gang får de stakkels katte dog lidt fred, når Den Blå Planet i stedet sætter Havkatten på programmet. Omgivet af den forunderlige undervandsnatur, vil dette års havkattekonger og havkattedronninger blive fundet søndag mellem kl 13-13.30 til en omgang ’slå havkatten af tønden’.
Den Blå Planet. Bemærk at der er fri entré for udklædte børn i alderen 3-11 år med betalende voksenledsager. Læs mere om arrangementet her.

Kan du gætte, hvem jeg er?
Kom til kreativt fastelavnsværksted i skolestuen på Ballerup Museum. Her har du mulighed for at lave dit eget fastelavnsris og dekorere fantasifulde masker. Derudover kan du gå på kattejagt i udstillingerne, købe fastelavnsguf i den gamle købmandsbutik og opleve smeden arbejde lystigt i Lynsmedens hus. Der vil være salg af kaffe, te, saft og kage i fastelavnsværkstedet. Pengene fra salget går ubeskåret til UNICEF.
Ballerup Museum. Læs mere om arrangement her.

Design din maske
I mellem Grønnegårdshavens fine træer vil årets fastelavnstønder hænge klar, når der d. 26. februar åbnes op for Designmuseum Danmarks mange fastelavnsgæster. I denne københavnske oase vil der være tøndeslagning, efterfulgt af kroningen af årets kattekonge og kattedronning. Skulle forårs-luften stadig være lige til den kolde side, så byder Klint Café i dagens anledning på et lækkert udvalg af fastelavnstraktementer. Der vil i øvrigt være særskilt åbent for museets maskeværksted mellem kl. 13-15.
Designmuseum Danmark. Tøndeslagning 15-16.  Arrangementet er gratis og for alle, men husk at tilmelde dig på forhånd her.

Kong Vinters fastelavnsfest
Også Nationalmuseet inviterer indenfor til en omgang slå katten af tønden, hvor du for alvor kan føle dig som en sand kriger blandt flintøkser og skattefund fra vikingetiden. Men før løjerne kan begynde, afholder museet én times teater, hvor børnene hjælper Fru Sommer med at overvinde den kolde Kong Vinter, så forårssolen igen kan titte frem. Der er også mulighed for at nyde skønsangen fra Vedbæks børnekor, der i dagens anledning også er at finde på museet. Fastelavnsboller og kakao kan købes. Husk at købe billet til arrangementet lige her.
Nationalmuseet. 26. Februar 2017 kl 12-15. Læs mere om Nationalmuseets arrangement her.

Fra fastefest til fejringsøl
I dag er fastelavn en fest for børnene. Men sådan har det ikke altid været. Indtil langt op i 1800-tallet var fastelavn en voksenfest, hvor der blev drukket alkohol, festet og danset, indtil den lyse morgen. Hos Visit Carlsberg omfavnes den voksne fastelavn atter, med udgangspunkt i en herlig kombination af øl, musik og… tøndeslagning. Udklædning var også dengang en vigtig del af festen, og således vil der også være kåring af årets bedste udklædning. Visit Copenhagen holder arrangementet åbent helt indtil kl 01. Og husk at billetter kan købes i forsalg her.
Visit Carlsberg. 24. februar 2017. Du kan læse mere om Visit Carlsbergs arrangementer her. 

Del denne side

Artikel af

Maja Kronhøj Philip

Vinterferie i fortidens fodspor

Museerne i København og omegn inviterer på en rejse tilbage til dengang der var dekadente baller, fornemme prinsesser og hårdt børnearbejde. Vinterferien er dedikeret til børn og barnlige sjæle!