De frankofiles drømmeguide

Banker dit hjerte for alt, hvad der er fransk, men rækker økonomien ikke til en tur til Paris? Fortvivl ej. Vi guider dig til en skøn, fransk sommer i København og omegn fyldt med fransk kunst og kultur. Bon voyage!

Avantgardens elite
Begynd weekenden med et besøg på Statens Museum for Kunst, hvor du kan opleve den franske samling, der rummer malerier, skulpturer, tegninger og keramik fra en af de mest farverige og sprudlende perioder i kunsthistorien. Udgangspunktet for udstillingen er kunsternes fælles tilknytning til Paris, hvor de hver især fik kunsterscenen til at blomstre i perioden 1900-1930, og på samme tid forargede det forstokkede bourgeoisie med deres abstrakte og ekspressive værker. På Statens Museum for Kunst stifter du bekendtskab med den franske avantgardes elite: Picasso, Derain, Braque og særligt Matisse, der har en hel sal for sig, hvor du kan følge hans kunstneriske udvikling.

Stærk espresso og nyheder på fransk
Fordøj fauvismen på Den Franske Bogcafé i Fiolstræde, hvor du kan nyde en god espresso og en madeleine, mens du læser Le Monde eller lurer i nogle af de mange franske bøger, der er til salg.

Ála solkongens pomp og pragt
Tag ud af byen og nordpå til Hillerød, hvor den danske pendant til solkongens pragtslot Château de Versailles er placeret. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er Nordens største renæssanceanlæg og der er ikke sparret på udsmykningen af slottet, der skulle fremhæve den danske storkonge Christian 4.'s magt og gøre indtryk på andre europæiske monarker.

Slotshaverne, der omgiver Frederiksborg Slot, er i sig selv et besøg værd, og deres udformning får igen tankerne til at flyve mod Versailles. Her finder du både en symmetrisk barokhave, som er velegnet til at promenere i på solkongemanér samt en mere vildtvoksende, naturlig udgave, hvor du kan være kongelig på den mere afslappede måde, som Marie-Antoinette, der legede bondepige sammen med sine undersåtter.

En tour gennem det franske landskab
På turen tilbage mod København ligger Ordrupgaard i Charlottenlund, der huser en imponerende samling af fransk impressionisme og postimpressionisme.
Frem til 29. november 2015 kan du møde en af de helt store franske kunstnere, nemlig Henri Matisse, i udstillingen Matisse og eskimoerne.

Vin rouge i hyggelige omgivelser
Slut dagen af med et glas rødvin på uhøjtidelige Eiffel Bar på Christianshavn, hvor le drapeau tricolore hænger i loftet og der er parisiske motiver på væggene.

Petite ballerinaer og yppige Tahitikvinder
Ny Carlsberg Glyptotek er der mulighed for at få et indblik i fransk maleri og skulptur fra det 19. årh. Glyptotekets stifter Carl Jacobsen var en stor beundrer af skulptøren Rodin, og bestilte værker direkte fra mesteren selv. Du kan opleve hans samling i bronze og marmor. Tag derefter på tur gennem Danmarks største impressionistiske samling, hvor du blandt andet kan nyde Manet, Millet, Renoir og Degas. Her er både yndige ballerinaer og frodige landskaber. Derpå går turen videre til de postimpressionistiske værker, der er repræsenteret ved værker som Cézannes nature morte og Gauguins Tahitikvinder.

Klassikere fra det franske køkken
Søndagsmenuen indtages på L'éducation Nationale, der serverer autentisk fransk cuisine på rødternede duge. Prøv en salade de chèvre chaud til forret, moules frites til hovedret og nyd til sidst karamellen knække, når du prikker hul på din crème brûlée. Bon appétit!

Del denne side

Artikel af

Asløg Andersen
Studerende på Plan, By og Proces, RUC

Redigeret af
Anne-Sofie Stampe, redaktør Museer i København og omegn