Christiansborg Slot

Slottet midt i København fortæller en næsten 1000 år gammel historie og byder den besøgende indenfor i kongelige gemakker. Her er slotte bygget oven på slotte, her har danske konger boet, og her kan du opleve en samling kunstgenstande af nogle af Danmarks mest berømte kunstnere gennem tiderne.

Slotte gennem 800 år
Det nuværende Christiansborg Slot blev indviet i 1928. Det var dog Biskop Absalon, der i 1167 besluttede at opføre en borg på en lille ø i farvandet mellem Sjælland og Amager ved det, der dengang var en lille landsby. Lige siden har flere slotte ligget på samme sted, og landsbyen er vokset til det moderne København.

I de underjordiske udgravninger under Christiansborg Slot kan du udforske ruinerne af de to første bygninger på stedet: Biskop Absalons middelalderborg fra 1167 og det eventyrlige Københavns Slot, der blev revet ned i 1731. I ruinerne kan du desuden se en udstilling om Christiansborgs mere end 800 år lange historie som middelalderborg, kongeslot og højborg for folkestyret. Fra 10. juni til primo 2014 lukker ruinerne under Christiansborg imidlertid, da der skal laves nyt indgagsparti og bedre faciliteter.

Dronningen byder velkommen
På selve slottet kan man besøge Repræsentationslokalerne, som stadig anvendes af dronningen i dag. Christiansborg Slot var kongernes hovedresidens frem til 1794, og selvom kongefamilien i dag bor på Amalienborg, anvender dronningen fortsat store dele af Christiansborg til blandt andet gallamiddage, aftenselskaber, nytårskur og audienser. Fra Tronsalens balkon udråbes landets konger og dronninger.

Kunst i historien
Når Repræsentationslokalerne ikke anvendes af dronningen, er de åbne for publikum, så du på egen hånd kan udforske de kongelige sale og gemakker. Træd op ad Kongetrappen, og oplev stemningen i de rigt udsmykkede lokaler. Både vægge, lofter og gulve taler til den besøgende med kostbare materialer og kunstgenstande. Her kan du også nyde samlingen af klassisk og moderne kunst, fremstillet af danske kunstnere som Nicolai Abildgaard, C.V. Eckersberg og Joachim Skovgaard. I Riddersalen hænger Bjørn Nørgaards imponerende gobeliner fra år 2000, der i farvestrålende billeder viser Danmarks historie gennem mere end 1000 år.

Slotskirken
Ved siden af slottet ligger Christiansborg Slotskirke, som bruges af kongehuset til dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser. Slotskirken er tegnet af arkitekten C.F. Hansen og blev oprindelig indviet i 1826 men genopbygget efter en ødelæggende brand i 1992. Træd ind i kirkerummet, og nyd blandt andet synet af væggenes sjældne, gule stukmarmor, samt Bertel Thorvaldsens englefrise fra 1820. Besøger du kirken ved en af de hyppige koncerter, kan du også opleve den fantastiske akustik, som gør slotskirken til et af Københavns bedste koncertsteder.

Del denne side

Praktisk information

Website

Christiansborg Slot
Christiansborg Slotsplads
1218 København K
Telefon: 33 92 64 92
E-mail: bryghuset@natmus.dk

Åbningstider

De Kgl. Repræsentationslokaler:
Alle dage kl. 10-17 (okt-apr lukket mandag)
Juli 2019 åbent tirsdag til søndag kl. 12-16.

Christiansborg Slotskirke:
Alle søndage, påskeferien, juli måned og efterårsferien kl. 10-17

Forbehold for hel eller delvis lukning i forbindelse med Kongehusets arrangementer på Christiansborg.

Entré
De Kgl. Repræsentationslokaler:
Voksne 60 kr
Studerende 50 kr
Under 18 år gratis

Ruinerne:
Voksne 40 kr
Studerende 30 kr
Børn (4-17 år) 20 kr

De Kongelige Stalde og Kareter:
Voksne 40 kr
Studerende 35 kr
Børn (4-17 år) 20 kr

Slotskirken:
Gratis

Fællesbillet:
Voksne 100 kr
Studerende 85 kr
Børn (4-17 år) 50 kr