6 udstillinger til vinterferien

Vi dedikerer denne vinterferie til venskaber, intimitet, familie, og ekskursioner til fjerne lande.
Tirsdag, januar 19, 2016

Utilsløret – fotografi af Imogen Cunningham
Den amerikanske fotograf Imogen Cunningham er kendt for sin sanselige tilgang til billedet, uanset om det skildrer nøgne kroppe, stilleben, eller industriområder. Gl Holtegaards nye udstilling undersøger Cunningham’s arbejde fra 1920'erne til 1960'erne, i en samling af omkring 90 platin-palladiumprints og sølv-gelatineprint, og med fremvisning af den oscarnominerede dokumentarfilm 'Portrait of Imogen af Meg Partridge.

I 1920'erne var fotografer mere og mere optagede af at få deres fotografier til at ligne malerier, da fotografi endnu ikke var anerkendt som dens egen selvstændige kunstform. Men Cunninghams tilgang var en anden – hun fokuserede på de tekniske muligheder kameraet kunne tilbyde hende, og sigtede efter det knivskarpe og utilslørede i sit arbejde. De monokrome fotografier forekommer forbløffende ærlige og ufiltrerede – måske har du allerede set det ikoniske portræt af Frida Kahlo, som er et godt eksempel på kraften af Cunninghams værker.

Studio Mumbai – imellem solen og månen
I udstillingen hos Dansk Arkitektur Center kan du opleve hvordan Indiens førende arkitektfirma, Studio Mumbai, bruger Indiens mange kontraster som en styrke i deres projekter. De drager inspiration og får ideer fra modsætninge, og arbejder med spændinger mellem poler – mellem traditioner og det moderne, mellem by og land – med henblik på at designe rum, der på én og samme gang er spændende og holdbare.

Studio Mumbai består hovedsagligt af håndværkere, som i samarbejde med få arkitekter finder frem til de bedst mulige arkitektoniske løsninger der passer til et steds unikke egenskaber. ’Spirit of place’ er i centrum i alle deres projekter, de benytter lokale materialer og tager klimaforhold med i deres beregninger, eksempelvis når der skal skabes bygninger der er resistente overfor kraftig monsunregn.

Udforsk arktisk forhistorie gennem tegneserier
Nationalmuseets nye udstilling Qanga - Tegnet fortid, fortæller den grønlandske kunstner og grafiker Nuka K. Godfredsen Grønlands forhsitorie gennem 31 akvareller.

Qanga, som betyder ‘i gamle dage’, har tidligere været udstillet på Nordatlantens Brygge, i Japan og Grønland. Udstillingen er fordelt på to rum og gør brug af forskellige slags medier, som tilsammen skaber en velafrundet arktisk oplevelse. Dette inkluderer musik, der er blevet komponeret specielt til udstillingen.

Et intimt og skulpturelt univers
Gottfred Eickhoff er en af de mest originale danske skulptører i det 20. århundrede. I en ny udstilling på Thorvaldsens Museum kan du komme til at kende en kunstner, der er ukendt for mange.

Eickhoff, som gik bort i 1982, arbejdede i en tid, hvor kunst blev mere og mere abstrakt. Alligevel insisterede han på at skildre den menneskelige krop realistisk. Resultatet er skulpturer med utroligt poetiske, sanselige og intime kvaliteter.

Venskaber i fotografi, maleri og tegning
Vinterferien er den perfekte mulighed for at tilbringe en dag med en nær ven. I udstillingen Venskaber præsenterer Nivaagaards Malerisamling skandinaviske foto- og videokunstnere som udforsker venskabet som fænomen. Venskaber findes mellem søskende, mennesker og dyr, på tværs af generationer, på trods af forskelle, og kan være bade livsbekræftende og smertefulde.

Den brede udstilling undersøger begge side af mønten, og fremhæver derved de kontraster der gennemsyrer enhver relation. Som repræsentant for det moderne liv, minder Venskaber os om hvordan vi har tendens til at kvantificere venskaber på sociale meder, hvor vi efterstræber et højt antal likes i interaktioner med mange venner og bekendte på én gang, og dermed ofte ender med at svigte det engagement og den tid alle venskaber fortjener.

Aktiviteter for hele familien på Arbejdermuseet
I vinterferien kan børnene opleve hvordan det var at være barn i gamle dage på Arbejdermuseet. Giv den som bybud i købmandsbutikken, sortér flasker på bryggeriet, eller skriv på den fine skrivemaskine på fagforeningskontoret. Når pligterne er opfyldt, kan man fornøje sig i danseskolen, hilse på den gnavne nabo i baggården, lave sin egen kludedukke, eller tage med på billedskattejagten.

Derudover stiller særudstillingen Uhørt Ungdom skarpt på demokrati, og det at blive hørt som ung. Her kan storebror og -søster lave deres egen fane med et personligt, politisk budskab på. Hver dag kan hele familien opleve et billedshow om arbejderbevægelsens tilblivelse i festsalen klokken 11 og 14, og som altid er der mulighed for at komme tæt på arbejderfamiliernes hverdagsliv.

Denise Rose Hansen