Sensommer i fire tidsglimt

Tag med på en rejse gennem tid og kontinenter der starter i Wittenberg og ender i Paris. Spændvidden er bred og tiden lang, men distancen er egnet til gåben eller cykelhjul: oplev fire sensommerudstillinger alle i hjertet af København.
Fredag, august 11, 2017

1571: Luther opslår sine 95 teser på en kold kirkedør
I år er det 500 år siden, at fader og professor Martin Luther slog sine 95 teser op på døren af Wittenberg Slotskirke og dermed startede en voldsom kædereaktion gennem hele Europa. Museet i Vor Frue Kirke er med til at fejre Luthers kritiske intervention i en lokalt forankret udstilling, hvilket er særligt passende da Vor Frie Kirke i sin oprindelse er et reformationsmonument. Museet har digtet en familiehistorie der fint beretter om hvilke konsekvenser Reformationen havde for almindelige mennesker, med lånte genstande fra blandt andre Nationalmuseet og Thorvaldsens Museum. Indtil 22. december 2017.

1847: Kaptajn-datteren Louisa Bauditz fotograferes med sin Caribiske barnepige
Fotografiet af barnepigen og Louisa er et blandt mange visuelle materialer i udstillingen Blinde Vinkler som bærer vidne om Danmarks koloniale fortid. For 2017 er ikke kun jubilæumsåret for Reformationen – det er også 100-året for salget af Dansk Vestindien. De caribiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan var alle danske kolonier i mere end 250 år, hvilket den Sorte Diamant minder os om gennem postkort, landkort og aviser, der er sidestillet med værker af billedkunstnerne La Vaughn Belle, Jeannette Ehlers og Nanna Debois Buhl. Frem til 3. februar 2018. Det er også muligt at opleve udstillingen digitalt, og d. 25. september kommer historien i live når Adam Holm leder en debat om dansk kolonihistorie.

1881: En borgerlig familie poserer
Det Hirschsprungske Familiebillede af P. S. Krøyer er et af Den Hirschsprungske Samlings hovedværker. Tobaksfabrikanten Hirschsprung var den unge Krøyers velgører, og sponsorerede kunstnerens Grand Tour gennem Italien, Frankrig og Spanien. I udstillingen Hirschsprung og Krøyer – Portræt af en familie fokuserer Samlingen på den impressionistiske skagensmalers malerier af Henrich og Pauline Hirschsprung og deres børn Ivar, Aage, Oscar, Robert og Ellen. Frem til 1. oktober 2017.

1947: En ung nordjyde bliver elev hos Pierre Balmain i Paris
I udstillingen I Am Black Velvet udforsker Designmuseum Danmark Erik Mortensens karriere i haute couture. Erik Mortensen blev efter Pierre Balmains død i 1982 chefdesigner for det legendariske modehus og er gennem sine 17 kollektioner for huset blevet verdensberømt for sine sorte, sofistikerede kreationer. Udstillingen giver indblik i arven fra Balmain og Mortensens usvigelige sans for materialer og detaljer. Indtil 28. januar 2018.

 

Del denne side

Artikel af

Denise Rose Hansen