Løvfaldstid på museerne

“I Stedet for at glæde os over den dejlige Løvfaldstid savnede vi Foraaret.” Lad det ikke være sådan, da der er rigeligt af grunde til at nyde efteråret med alle dens bløde halstørklæder, kobberfarvede blade, varme drikke og flotte efterårsblomster af udstillinger, der tilskynder lige dele refleksion og påskønnelse
Mandag, september 18, 2017

Portræt og følsomhed i guldalderen
Følelser giver livet mening og former rammerne for vores eksistens. Sådan er det i dag, og sådan var det også i guldalderen. I udstillingen Fra den bedste side. Portræt og følsomhed i guldalderen handler det om de menneskelige værdier og psykologiske omstændigheder, der omgav modellerne til nogle af 1800-tallets fineste portrætter. For hvordan forstår vi mennesker på en afstand af 200 år? Og kan vi mærke, hvad de føler? Udstillingen på Den Hirschsprungske Samling præsenterer nogle af guldalderens fineste portrætter af kunstnere som Christen Købke, Constantin Hansen, Martinus Rørbye og C.W. Eckersberg. Publikum vil i udstillingen blive inviteret til at tage del i tankeeksperimenter om, hvordan vi læser bestemte følelser ind i portrætter, både når vi ved noget om personen, og måske især når vi ikke gør. 

En nationalhistorisk fødselsdag med øl
I anledning af 170-året for grundlæggelsen af Carlsberg Bryggeri, viser Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot en særudstilling i museets Prinsessefløj. Slottet lægger fine omgivelser til historien om brygger J.C. Jacobsens liv i guldalderens København, en tid stærkt præget af en opblomstring inden for forskning, litteratur og kunst. Som H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, C.W. Eckersberg, Bertel Thorvaldsen og andre af sine profilerede samtidige, var Jacobsen banebrydende inden for sit felt. Efter at have drevet sin fars bryggeri efter hans død, grundlagde Jacobsen i 1847 det nye, epokegørende bryggeri udenfor byens centrum i Valby. Den seneste videnskab blev sat i praktisk brug i produktionen af mere velsmagende øl, i større mængder. Carlsberg 170 år kan ses på slottet frem til 24. september.

Onsdag er den nye fredag
Elsker du SMK Fridays? Med SMK Onsdag gør landets største kunstmuseum Statens Museum for Kunst det nemmere også at nå en nærende dosis kunst i løbet af ugen. Hver onsdag fra 6. september til 13. december holder museet åbent til klokken 20 og byder på aftensmad, koncerter, særomvisninger, workshops og meget andet godt der kan gøre onsdag til yndlingsdag. Hver uge kan du deltage i art talks der sætter perspektiv på ugens begivenheder. Derudover giver initiativet SMK KOM mulighed for at blive bedre til dansk, eller, hvis du har en lille lærer i maven, hjælpe andre med deres sprog, mellem klokken 16 og 19.


En nostalgisk rejse gennem Syrien
I særudstillingen Impasse Hotel Syria – fotografier af Krass Clement viser Davids Samling 58 billeder taget af den dokumentaristiske fotograf på en rejse gennem Syrien i 2001, hvor han besøgte Damaskus, Palmyra, Deir ez-Zur, Homs og Aleppo. Oplevelsen af at se på de dybe, sort-hvide fotografier er en af nostalgi, oprigtighed og indlevelse. Clements stilistiske udtryk inviterer til netop dette, men følelsen forstærkes af at afbildningerne skildrer en virkelig som i dag, 16 år senere, ikke længere eksisterer. Her er mindet om en svunden tid, forsvundne steder, her er mennesker, som vi ikke længere ved, hvor er.
Den 20. september kl. 19 holder Krass Clement et foredrag som en del af kulturprogrammet Davids Bazar. Derudover tilbyder samlingen gratis omvisninger i september og oktober på følgende dage: lørdag d. 23. september kl. 14 og 15, torsdag d. 28. september kl. 13, onsdag d. 11. oktober kl. 19.30, torsdag d. 12. oktober kl. 13 og lørdag d. 21. oktober kl. 14 og 15.

Del denne side

Artikel af

Denise Rose Hansen