Kroppen & Kunsten

Vi har alle en, og selvom den fysisk nok ikke har ændret sig meget de sidste mange tusinde år har dens betydning og plads i samfundet længe interesseret alt fra læger til kunstnere. Fra stiliserede repræsentationer på de gamle ægypteres vægge, til dybdegående medicinske undersøgelser, synes kroppens mysterier evigt aktuelle. På de københavnske museer er der rig mulighed for at dykke ned i kroppen både indefra og udenfra.
Torsdag, marts 1, 2018

Balder af marmor

På Ny Carlsberg Glyptotek vrimler det med kroppe i marmor og sten, skabt af billedhuggere og kunstnere igennem de seneste årtusinder. Med en stor samling af græske og romerske skulpturer er der rig mulighed for at gå på opdagelse i tidligere tiders syn på kroppen og mennesket. I Glyptotekets sale kan man finde skulpturer af alt fra filosoffer og digtere til statsmænd, kejsere og andre prominente borgere. Skulpturen var både grækerne og romernes foretrukne udtryksform, og når man ser de smukke værker i det levende marmor er det ikke svært at forstå. For de modige kan man i Glyptotekets kælder finde ægyptiske mumier og lære mere om de gamle ægypteres dødetro igennem hieroglyffer og sarkofager. Glyptoteket har også en betydelig samling af dansk guldalder og fransk modernisme: måske man også kan finde et par kroppe der? Ellers kan man gå på opdagelse i den franske Auguste Rodins skulpturer udhugget og støbt i hans berømte mørke og bevægelige formsprog. 

Kroppe på glas

Hvis de romerske skulpturer og ægyptiske mumier har vagt ens interesse for kroppen er et smut forbi Medicinsk Museion helt klart at anbefale. I det gamle Kongelige Kirugiske Akademi har samlingen siden 1906 formidlet den medicinske kulturarv igennem skiftende udstillinger og events. I udstillingen Det Indsamlede Menneske kan man gå på opdagelse i alle kroppens dele. Her vil man kunne finde hele menneskekroppen fra kadaver til DNA og fra de indre organer til de helt små og mikroskopiske celler. Alle delene i udstillingen stammer fra rigtige menneskekroppe, så udstillingen giver en enestående mulighed for at lære kroppen bedre at kende helt indefra. De ældste genstande i udstillingen stammer helt tilbage fra slutningen af 1700-tallet og her man kan blandt andet finde konserverede fostre og skeletter. I udstillingen kan man udover at lære kroppen bedre at kende også få en større forståelse af, hvordan lægevidenskaben har ændret sig igennem tiderne. 

Inspiration til dit nye outfit

Ved siden af Medicinsk Muesion ligger Danmarks Designmuseum. Her kan man udforske dansk mode og tekstilhistorie fra de seneste 3-400 år. Vi mennesker har altid holdt af at udsmykke vores kroppe med forskellige beklædningsgenstande gennem tidernes skiftende mode, og et besøg på museet er derfor et oplagt valg, hvis man vil lære mere om udsmykning af kroppen. I den permanente udstilling Mode & Tekstil kan man finde alt fra 1700-tallets overdådige rokokokjoler til nutidige designere som Anne-Sofie Madsen og Henrik Vibskov. Så uanset om man vil drømme sig tilbage til de store baller ved hoffet eller se, hvad der rør sig på modescenen lige nu, er udstillingen et enestående sted at fortabe sig i smukke klæder og tilbehør og måske samle lidt inspiration til sit næste outfit. Museet huser derudover alt hvad man har brug for at vide om dansk design med en af skandinaviens største samlinger af møbler og håndværk.

Del denne side

Artikel af

Nikolaj Høj Kristoffersen