Valentinsdag: I kærlighedens tegn

januar 31, 2017

En kongelig affære.

Konger har i århundreder haft elskerinder ved deres side, for et kongeligt ægteskab var ren og skær politik, der skulle sikre fordelagtige forbindelser og en arving til tronen. Derfor var dronningen ved kongens side sjældent hans hjertes udkårne. Flere af elskerinderne var derimod højtelskede af kongen, men meget upopulære i kongefamilien og store dele af den danske befolkning. I anledning af Valentinsdag kan du blive klogere på de farverige elskerinder og de lyssky forhold ved hoffet. På Christiansborg Slot kommer du på en rejse igennem 400 års kærlighedshistorier på Slotsholmen, hvor mange af de stormombruste kærlighedseventyr udfoldede sig. Bliv klogere på historiens mest berømte ’damer til venstre hånd’; Grevinde Danner, Frederikke Dannemand, Anne Sophie Reventlow og Kirsten Munk og oplev de storslåede kongelige pragtsale. 

Kongernes Kærlighed. Christiansborg Slot. 11., 12., 18., og 19. februar. Alle dage kl 11.00 og 14.00. Læs mere her.

Kunstnerisk kærlighed

Det er for de melankolske stemninger vi kender den danske maler L.A. Ring. Men med udstillingen L.A. Ring. Mellem lys og mørke viser Ordrupgaard en ny side af kunstneren og fremhæver samtidig hans hustru Sigrid Kähler og hendes kunstneriske virke. Men selvom Sigrid elskede at tegne og male, betød ægteskabet med Ring også, at hun, ligesom så mange andre af tidens kunstnerfruer, måtte lægge penslerne på hylden. Alligevel blomstrede parrets kunstneriske samspil, og det formede deres fælles hjem og liv. Udstillingen lægger sig i forlængelse af museets række af udstillinger om kunstnerægtepar og kunstnerhjem fra tiden omkring forrige århundredeskifte.

L.A. Ring. Mellem lys og mørke. Ordrupgaard. 16. december 2016 – 26. februar 2017. Læs mere her.

Find din udkårne i et dejtrug

Valentinsdag er kendt som ’de elskendes helligdag’. I anledningen fejrer Nationalmuseet kærlighedens viltre væsen. Både den velsignede igennem ægteskabet og den forbudte forelskelse, som blev udlevet i ly af natten. Der er blevet flirtet og bejlet både på kongeslottet, i bondehusene og i byens smalle gyder, men flirten og kærlighedens love har set vidt forskellige ud gennem tiden. I 1700-tallet kiggede en ung bondekarl efter en pige med solide overarme, så han var sikker på, at hun kunne ælde en god dej – i andre samfundslag var det ikke overarme men den sociale status, der afgjorde om man udgjorde et godt parti. Kom på kærlighedstur på Nationalmuseet og bliv klogere på forelskelsens mange ansigter fra antikken til i dag, spis en ’kærlighedsbrunch’ eller lav et kort til dit hjertes udkårne.

Valentinsdag og museumsdating. Nationalmuseet: 11., 12., 18., og 19. februar. Læs mere her.

Date dig igennem 700 års kunsthistorie

Kom med, når en af Statens Museum for Kunsts dygtige omvisere tager på romantisk søndagstur i museets faste udstilling. Denne dag står i kærlighedens tegn; den dramatiske, den borgerlige, den ulykkelige og den forbudte. Sammen går vi på udforskning i 700 års kunsthistorie, og åbner en skattekiste af alt fra uomgængelige klassikere til aktuelle temaer, og kunstnere af særlig betydning. Oplev bl.a. Amor i Jan Claudius de Cocks marmorskulpturering af kærlighedsmyten ’Amor og Psyke’ fra 1706. Efter rundturen kan man passende tage en romantisk kaffepause på museets trappe, hvorfra der er udsigt over havens græsklædte ’øer’ og det kæmpemæssige spejlbassin. Caféen har åbent alle dage undtagen mandag mellem 11 og 17.

Omvisning: Valentinsdag. Statens Museum for Kunst. 12. februar kl 14.00 – 14.50. Læs meget mere her.

Kærlighed for de forsinkede

Nåede du ikke at fejre Valentin d. 14. februar, så fat mod! Glyptoteket byder onsdag d. 16. februar på lystvandring i museets enestående samling af dansk og fransk skulptur fra det 19. og 20. århundrede. Tag din date i hånden og dyk ned i skulpturernes fejring af menneskets mangfoldige fortællinger. Der er værker forestillende de kæmpende, de sørgende, og selvfølgelig også de unge elskende. For i kunstnerens hænder forvandler det hårde marmor sig til levende skildringer, vi hver især kan spejle os i. Bemærk, at der er et begrænset antal billetter til de gratis omvisninger.

Fra blok til krop. Fransk og Dansk skulptur. Glyptoteket. 16. februar kl 19.30. Læs meget mere her.

Del denne side

Artikel af

Maja Kronhøj Philip

Vinterferie i fortidens fodspor

Museerne i København og omegn inviterer på en rejse tilbage til dengang der var dekadente baller, fornemme prinsesser og hårdt børnearbejde. Vinterferien er dedikeret til børn og barnlige sjæle!